Hlavní obsah

VIDEO: Třináct černých dnů otřáslo Fergusonovým impériem. Liga mistrů je ztracena, titul zřejmě také

MANCHESTER

Pro sira Alexe děsivá představa. Třináct černých dnů otřáslo jeho fotbalovým impériem, neboť po nedělní bezgólové remíze v Blackburnu hrozí, že Manchester United v letošní sezóně nezíská žádnou velkou trofej. Z prestižního anglického FC Cupu vypadl, z Ligy mistrů ho vypakoval mnichovský Bayern a teď se mu i vidina čtvrtého mistrovského titulu v řadě hodně vzdálila. „Titul nám opravdu uniká,“ přiznává skleslý Alex Ferguson.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Zraněný Wayne Rooney (vlevo) chybí trenérovi Fergusonovi a celému Manchesteru United víc, než si všichni připouštěli.

Článek

Mohla a měla to být pro Manchester znovu báječná sezóna. V Champions League mu ve čtvrtfinále přihrál los do cesty Bayern Mnichov, s nímž si měl Fergusonův výběr poradit, domácí Premier League kraloval a na Chelsea i Arsenal měl body k dobru. Jenže třináct černých dnů zřejmě pohřbilo celou sezónu...

Kalvárie začala v Mnichově

Manchester totiž nejprve prohrál první čtvrtfinále Ligy mistrů v Mnichově a navíc tam přišel o kanonýra Rooneyho, jenž si pochroumal kotník. V následujícím ligovém duelu s Chelsea absentoval a Fergusonovi chyběl víc, než si byl skotský kouč ochoten přiznat. Bez něho totiž Manchester United prohrál s Chelsea a o první příčku v Premier League přišel.

Třináct černých dnů Manchesteru United
30. březnaBayern - Manchester 2:1Liga mistrů
3. dubnaManchester United - Chelsea 1:2Premier League
7. dubnaManchester United - Bayern 3:2Liga mistrů
11. dubnaBlackburn - Manchester United 0:0Premier League

„Jen žádnou paniku. Musíme prostě vyhrát pět zbývajících zápasů a věřit, že Chelsea klopýtne,“ nenechával se vyvést z míry Ferguson, jehož tým v tu chvíli ztrácel na „Blues“ dva body. Jenže klopýtat začal jeho tým... Ve čtvrtfinálové odvetě sice Bayern porazil, ale nechal si dát dva góly, takže z Ligy mistrů vypadl. A navíc přišel opět o Rooneyho, který se zase zranil. Nedělní bezgólová remíza v Blackburnu kalvárii jen dovršila.

Ferguson: Remíza je fantastická pro Chelsea

„Remíza je fantastická pro Chelsea, ale já jsem z ní moc a moc zklamán. Nakumulovalo se toho až příliš - chyběl Rooney, střídat musel zraněný O´Shea, stejně jako Giggs. I tak jsme měli zápas zvládnout, protože jsme si vytvořili spoustu šancí a vytvořili si dostatek příležitostí,“ bědoval kouč Manchesteru.

Hlavu plnou problémů má kouč Manchesteru United Alex Fergusonfoto: Reuters/Murad Sezer

„Šancí? Spíše pološancí, protože žádná příležitost nebyla vyložená,“ ušklíbl se trenér domácího Blackburnu Sam Allardyce potěšený z toho, že jeho tým obral o body dalšího uchazeče o titul. „Ani jedno z mužstev z popředí tabulky, s  nímž jsme u nás v Ewood Parku zatím hráli, nás neporazilo. To je pro další práci povzbuzující.“!

Čtyři body? To už je moc!

„Titul se nám vzdaluje, protože teď má všechno ve svých rukou Chelsea. Ztrácíme na ni bod, ale pokud zvládne úterní dohrávku s Boltonem a vyhraje, naše manko naroste už na čtyři body. A to už je velký rozdíl,“ uznal Ferguson, že sen o čtvrtém titulu v řadě se rozplývá. Zvláště, když ho v příštím kole čeká derby na hřišti Manchesteru City, kde si nemůže být ziskem bodů ani trochu jistý.

A navíc si nemůže být jistý ani tím, zda už bude mít k dispozici Rooneyho, o němž po odvetě s Bayernem prohlašoval, že bude během pár dnů v sestavě zpátky. „Podstupuje intenzivní léčbu, uvidíme, co přinesou dny příští,“ nechtěl prozrazovat nic bližšího trenér Ferguson, pro něhož by bylo hodně hořké končit sezónu jen se ziskem Carling Cupu, jedinou trofejí, kterou jeho Manchester v letošní sezóně zřejmě získal a získá.

Závěrečný program vedoucího tria Premier League
Chelsea (33 zápasů/ 74 bodů): Bolton (doma), Tottenham (venku), Stoke City (doma), Liverpool (venku), Wigan (doma).
Manchester United (34 zápasů/ 73 bodů): Manchester City (v), Tottenham (d), Sunderland (v), Stoke City (d).
Arsenal (33 zápasů/ 71 bodů): Tottenham (v), Wigan (v), Manchester City (d), Blackurn (v), Fulham (d).

„Více sportovních videí najdete na www.sportstream.cz.“

Reklama

Související témata: