Hlavní obsah

VIDEO: Zkrachoval, drtí ho miliardové dluhy, vypadl z ligy, přesto se Portsmouth do pohárové Evropy dostal

Zdeněk PavlisSport.cz

Krutý paradox! Pouhý den poté, co se osud fotbalového Portsmouthu v Premier Laegue definitivně naplnil, si Grantův tým zajistil účast v pohárové Evropě. Po vítězství nad Tottenhamem totiž postoupil do finále prestižního anglického FA Cupu, v němž se utká 15. května ve Wembley s Chelsea. A protože Chelsea už o účast v příštím ročníku Champions League nepřijde, má druholigový Portsmouth bez ohledu na výsledek finále zaručen start v Evropské lize.

Foto: Stefan Wermuth , Reuters

Kevin Prince Boateng (uprostřed) oslavuje druhý gól Portsmouthu, kterým pečetil postup do finále Anglického fotbalového poháru.

Článek

Izraelský kouč Avram Grant prožívá slastnou satisfakci. Ranami osudu bičovaný, dluhy dosahujícími 85 miliónů liber sužovaný, pod uvalenou nucenou správou hrající a o devět ligových bodů obraný Portsmouth dovedl až do finále tolik prestižního FA Cupu.

Grant: Našeho ducha zlomit nemůžete

„Od chvíle, co jsem do klubu přišel, jsem neustále mluvil jen o budoucnosti našeho klubu, hráčských smlouvách, administrativních opatřeních, dluzích, odpočtu bodů, proto mě nechte, abych tentokrát povídal jen o fotbale,“ žádal Grant poté, co jeho podceňovaný tým v nastaveném čase dvěma góly porazil Tottenham a podruhé během posledních tří let zamířil do finále FA Cupu. Přitom byl před semifinále považován za naprostého outsidera, neboť bookmakeři vypsali na jeho vítězství a postup kurs 9:1!

Trenér Avram Grant jásá...foto: ČTK/AP/Matt Dunham

„Po všem, co se v této sezóně stalo a co museli hráči snášet a vydržet, prožíváme bláznivý den. Znovu se ukázalo, že je možno rozbít mnoho věcí, ale našeho ducha zlomit nemůžete,“ rozpovídal se trenér prvního klubu v historii Premier League, který zkrachoval a byla na něj uvalena nucená správa. Jeho dluhy totiž dosahují astronomické výše 85 miliónu liber, tedy asi 2,4 miliardy korun.

Profit za finále dluhy nesmaže

Za postup do finále FA Cupu přijde na účet Portsmouthu odměna 900 tisíc liber, podíl z prodeje televizních práv a vstupenek na finále bude představovat profit přes milión liber, ale ani tyto zisky finanční problémy klubu nezmírní. I proto klub hned po postupu do finále žádal vedení UEFA, aby mu umožnilo start v příštím ročníku Evropské ligy.

Problémy Portsmouthu přitom paradoxně začaly právě před dvěma lety, kdy se rovněž dostal do finále FA Cupu, v němž porazil 1:0 Cardiff City. Klub začal nakupovat posily a neúměrně utrácel, takže dluhy narůstaly stejně rychle, jako se střídali majitelé „Pompey“. Od loňského srpna měl Portsmouth už čtyři - po Alexandru Gaydamakovi přišli postupně dva miliardáři ze Spojených arabských emirátů, které v únoru vystřídal podnikatel Balram Chainrai z Hongkongu.

Hřiště ve Wembley je ostudné. Ale pro oba!

I proto bylo pro Tottenham moc a moc těžké překousnout prohru a vyřazení právě v duelu s Portsmouthem. Pro trenéra Spurs Harry Redknappa obzvlášť, neboť on to byl, kdo před dvěma lety přivedl Portsmouth k zisku první velké trofeje po osmapadesáti letech.

„Neměli jsme svůj den, tak už to někdy ve fotbale chodí. Mohl bych se vymlouvat na stav hřiště ve Wembley, který je přímo ostudný, ale nebudu, protože trávník byl stejný pro obě mužstva. Portsmouth prostě po vítězství víc toužil a zasloužil si ho,“ pochválil Redknapp hráče svého bývalého týmu.

Reklama

Související témata: