Hlavní obsah

Šmicer radí Liverpoolu: Nakupte kvalitu a odlehčete Gerrardovi s Torresem

Na ostrovech se dlouhých šest sezón bil za úspěchy Liverpoolu, a proto není divu, že současné trápení Reds v Premier League leží Vladimíru Šmicerovi hluboko v žaludku. Sám recept na zlepšení v příští sezóně zjevně má. „Seven Gerrard a Fernando Torres jsou bezpochyby jedni z nejlepších na světě. Potřebovali by ale doplnit, je na nich vyvíjený příliš velký tlak,“ myslí si legendární ex-slávista Šmicer.

Foto: Tim Hales, ČTK/AP

Kapitán Liverpoolu Steven Gerrard (druhý zleva) se raduje se svými spoluhráči z branky.

Článek

Až příliš se prý fotbalový Liverpool v této sezóně spoléhal na výkony kapitána Gerrarda a útočníka Torrese. I to je podle současného manažera české reprezentace Vladimíra Šmicera důvod, proč se Reds, kteří loni tak vehementně šlapali Manchesteru United na paty v boji o titul, krčí nyní až na šesté příčce Premier League.

Velká očekávání

„Loni hráli fantasticky. Porazili United 4:1 a předváděli parádní fotbal. I proto byla očekávání na tuto sezónu tak veliká,“ řekl Šmicer pro server goal.com. „Tým se přespříliš spoléhá na Gerrrarda a Torrese. Když je pak mužstvo závislé jen na dvou hráčích, vždy se to musí někde negativně projevit,“ pokračoval.

„Oba dva patří k těm nejlepším na světě, Liverpool může být opravdu šťastný, že je má. Dva hráči ale tým nedělají. Je potřeba tuto dvojici ještě doplnit fotbalisty, kteří to budou moct vzít na sebe, aby na obě hvězdy nebyl vyvíjen až příliš velký tlak,“ myslí si Šmicer, který za Liverpool v letech 1999 až 2005 odehrál více jak 150 zápasů.

Ani jemu se proto samozřejmě nelíbí, že se Livepool v této sezóně do první čtyřky týmů nejvyšší anglické soutěže s největší pravděpodobností neprotlačí a mine ho předkolo Ligy mistrů. „Z nějakého důvodu se to tak bohužel vyvinulo. Je to samozřejmě velkým zklamáním jak pro samotné hráče, tak i pro jejich fanoušky. A je z toho smutno i mě, protože chci vidět, jak se Liverpoolu dobře daří,“ přiznal stříbrný medailista z EURO 96.

Liverpool v srdci

Pro Šmicera nemohlo být naplánováno lepší loučení v dresu Reds, než jaké se mu v polovině roku 2005 naskytlo. S trofejí pro vítěze nejprestižnější klubové soutěže světa Ligy mistrů nad hlavou český internacionál věděl, že jeho dlouhé působení v Liverpoolu se naplnilo.

„Šest let je ve fotbale opravdu dlouhá doba,“ přiznává Šmicer. „A já tak dlouhou dobu strávil v Liverpoolu. Samozřejmě, že proto zůstal v mém srdci. Čas v klubu jsem si užíval a také fanoušci byli fantastičtí,“ vzpomíná na dobu ještě před pěti lety bývalý záložník.

„Stále sleduji výsledky Liverpoolu a zajímám se o to, v jaké formě zrovna hrají. V týmu už působí jen Steven Gerrard a Jamie Carragher, s nimiž jsem ještě já nastupoval. Proto není tak jednoduché být s někým z mužstva v neustálém kontaktu,“ dodal.

Reklama

Související témata: