Hlavní obsah

A pohádky je konec: Anglický fotbalový zázrak Portsmouth si v Evropě nezahraje

Dluhy je srazily až na samé dno, přesto fotbalisté anglického Portsmouthu po spanilé jízdě FA Cupem věřili, že si v příští sezóně v Evropské lize zahrají. Sestup mají v Premier League i díky devíti odečteným bodům jasný, po postupu do finále domácího poháru však Pompey věřili, že se jim brána do Evropy otevřela. Veškeré naděje však ve čtvrtek potopili zástupci anglických fotbalových asociací.

Foto: Stefan Wermuth , Reuters

Kevin Prince Boateng (uprostřed) oslavuje druhý gól Portsmouthu, kterým pečetil postup do finále Anglického fotbalového poháru.

Článek

Anglická fotbalová asociace (FA) a zástupci nejvyšší anglické soutěže Premier League vydali jasné stanovisko, které neumožňuje dluhy sužovanému Portsmouthu nastoupit v příští sezóně v Evropské lize. Jde o to, že tým z přístavního města na jihu Anglie vinou svých problémů neposlal žádost o licenci na Evropskou fotbalovou asociaci UEFA včas.

Do Evropy sedmý z Premier League

Zatímco druhý finalista FA Cupu londýnská Chelsea má díky postavení v ligové tabulce účast v Lize mistrů již zajištěnou, naskýtala se pro Portsmouth šance o jistotu Evropské ligy už po postupu do finále poháru. Bez ohledu na jeho následný výsledek. Takhle ale Pompey mohou smutnit a radovat se z účasti v Evropské lize bude moci tým na konečné sedmé příčce Premier League. Tu nyní okupuje Liverpool.

O další dvě místa v Evropské lize se podělí mužstvo na páté a šesté příčce. Ligový pohár, který taktéž zaručuje účast v Evropské lize, totiž vyhrál Manchester United, jenž bude hrát i v příštím roce Ligu mistrů. Bohužel pro beznadějně poslední tým tabulky, který se pere s dluhem vyčísleným na 119 miliónů liber (téměř 3,5 miliardy korun), však vyjádření vyšší moci znamená konec veškerých nadějí.

Rána pro fanoušky

„Asociace FA a Premier League potvrdila nucenému správci fotbalového klubu FC Portsmouth, že se nebude přihlížet k žádným pozdním žádostem o udělení licence UEFA pro sezónu 2010/11,“ stojí v oficiálním prohlášení vydaném ve čtvrtek zástupci fotbalových asociací na ostrovech.

Ačkoliv se Portsmouth potýká s pozdními splátkami hráčům i ostatním klubům, jeho správce Andrew Andronikou se domnívá, že toto rozhodnutí vrazilo kudlu do zad už tak utrápeným fanouškům týmu. „Dlouho nám trvalo, než jsme prošli všemi nutnostmi. Žádost jsme chtěli odeslat v příštím týdnu. Je to špatné vůči fanouškům, kteří neuvidí své mužstvo bojovat v Evropě,“ poznamenal Andronikou pro server BBC.

Reklama

Související témata: