Hlavní obsah

Torres a Rooney, to by byl podle Shearera útok snů

Wayne Rooney a Fernando Torres by vytvořili ideální útočnou dvojici v nejlepší jedenáctce anglické Premier League, která byla vybrána na základě aktuálního žebříčku Castrol Rankings. „Jde o typy, které by se měly na trávníku vhodně doplňovat,“ souhlasí s výběrem Alan Shearer, bývalý kanonýr a kapitán anglického národního mužstva.

Foto: ČTK/AP

Wayne Rooney nemůže mezi klenoty Premier League chybět.

Článek

Již v dubnu má hráčská asociace PFA vyhlásit tým roku. Analytici firmy Castrol tedy určili členy nejlepší jedenáctky Premier League na základě dat sledujících výkonnost hráčů. Není žádným překvapením, že ideální tým je složen výhradně z fotbalistů „velké čtyřky“, kterou tvoří Manchester United, Chelsea, Arsenal a Liverpool.

Brankářskou jedničkou je gólman Manchesteru United Edwin van der Sar, před kterým má své místo ve čtyřčlenné obranné linii jeho spoluhráč Nemanja Vidič a trio hráčů Chelsea – John Terry, Ashley Cole a Branislav Ivanovič.

Další dva fotbalisté hájící barvy Chelsea - Frank Lampard a Florent Malouda - jsou členy záložní řady společně s duem z Arsenalu - Cescem Fabregasem a Andrejem Aršavinem. Na hrotu se sešla dvojice Rooney - Torres, která je v žebříčku Castrol Rankings z celé jedenáctky nejvýše. Rooneymu patří třetí a Torresovi pátá příčka.

Nejlepší jedenáctka Premier League podle žebříčku Castrol Rankings
Edwin van der Sar (15. místo v žebříčku/Manchester United) - Branislav Ivanovič (49./Chelsea), John Terry (52./Chelsea), Nemanja Vidič (53./Manchester United), Ashley Cole (142./Chelsea) - Andrej Aršavin (21./Arsenal ), Frank Lampard (11./Chelsea), Cesc Fabregas (35./Arsenal ), Florent Malouda (12./Chelsea) - Wayne Rooney (3./Manchester United), Fernando Torres (5./Liverpool).

Tým, který by konkuroval komukoliv na světě

„Tento tým by mohl konkurovat kterémukoliv mužstvu na světě a nevidím v něm jedinou slabinu,“ libuje si při pohledu na ideální sestavu Alan Shearer, bývalý kapitán anglické reprezentace a jeden z ambasadorů projektu.

Bývalý kanonýr se samozřejmě nejvíc zajímá o útočnou sílu týmu. „Torres a Rooney by vytvořili dynamickou a efektivní útočnou dvojici, jelikož jde o typy, které by se měly na trávníku vhodně doplňovat. Oba hráči mají smrtící zakončení uvnitř pokutového území i z větší vzdálenosti, ale rozhodně nejde jen o skvělé střelce. Umí se také zapojit do kombinace a vytvářet gólové šance pro sebe navzájem nebo své spoluhráče,“ oceňuje Shearer.

Záloha na něj působí velmi dynamicky a atleticky. „Malouda zaznamenal v této sezóně největší výkonnostní skok směrem vzhůru ze všech hráčů Premier League. Místo na levé straně zálohy mu právem patří, protože je jedním z hlavních tahounů Chelsea. Myslím, že jeho působení na levém křídle by útočné dvojici Rooney - Torres velmi prospělo.“

Pro mnohé by mohlo být překvapením zařazení obránce Ivanoviče. „Také on však v průběhu sezóny ohromně výkonnostně vyrostl a je vidět, jak výrazně zapracoval na svých ofenzivních schopnostech. Další jména vybraná do obranné čtveřice víceméně mluví sama za sebe. To, že byl na post brankáře vybrán Edvin van der Sar, mne vůbec nepřekvapuje. Je stále špičkovým brankářem, který v řízení obrany nemá mezi gólmany v Premier League konkurenci,“ uzavírá své hodnocení Shearer.

Reklama

Související témata: