Hlavní obsah

Manchester porazil Tottenham a převzal vládu nad Premier League

MANCHESTER

Naděje fotbalistů Manchesteru United na čtvrtý titul v řadě zase hoří. Na rozdíl od Arsenalu a Chelsea totiž dokázali ostře sledovaný duel s Tottenhamem zvládnout, v 36. kole anglické Premier League dvěma góly Giggse z pokutových kopů a brankou Naniho 3:1 "Kohouty" porazili a minimálně do neděle, kdy hraje dosud vedoucí Chelsea se Stoke City, se dostali do čela tabulky.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Záložník Manchesteru United Nani se raduje z branky.

Článek

Pro Manchester to byla velká rána. Kanonýra Rooneyho bolelo tříslo natolik, že k ostře sledovanému duelu proti Tottenhamu nastoupit nemohl. Trenér Ferguson dal tudíž příležitost bulharskému útočníkovi Berbatovovi, který se skutečně snažil své šance chopit. Pálil hned několikrát, dostal se několika slibných příležitostí, ale narůstající převahu svého týmu nedokázal zúročit. Buď jeho dalekonosná střela mířila nad bránu brazilského legionáře ve službách Tottenhamu Gomese, nebo ji v 29. min. zblokovala soustředěná obrana soupeře.

Trest přišel z penalty

Hned po změně stran se naopak nabídla slibná možnost Pavljučenkovi, jenže ruský útočník z ní byl tak překvapený, že Van der Saara vůbec neohrozil. Trest proto musel zákonitě přijít... Nejprve sice nedokázal Fletcher usměrnit hlavičku Berbatova do sítě, v 58. min. ovšem bulharský legionář uvolnil Evru, Kamerunec Assou-Ekotto ho fauloval Giggs z nařízené penalty rozjásal Old Trafford.

Jenže euforie netrvala dlouho, neboť za dvanáct minut bylo vyrovnáno. Po rohovém kopu hlavičkoval přesně k tyči King, Van der Saar neměl nárok, na čáře zasahující Rafeal rovněž ne.

Rošády Fergusonovi vyšly

Trenér Ferguson vystřídal, zamíchal se sestavou, přeskupil řady a jeho taktické tahy dokonale vyšly. Manchester se vypnul k velkému náporu a devět minut před koncem rozhodl Nani nádherným lobem o vedení. Za další čtyři minuty pak Portugalec své galapředstavení završil. Vnikl do šestnáctky, Palacios ho fauloval a Giggs podruhé z penalty nařízené sudím Marrinerem skóroval.

Manchester United se tak dostal minimálně do neděle, kdy Chelsea hostí Stoke City, do čela Premier League.

Kováč pomohl West Hamu otočit zápas

V dalších sobotních zápasech přinesl divokou přestřelku duel West Hamu s Wiganem. Hosté se ujali vedení vlastním gólem Spectora, pak však "Kladiváři" skóre otočili. Druhý jejich gól vstřelil český legionář Kováč. Hosté odpověděli vyrovnávací brankou Rodallegy, ale poslední slovo měl přece jen díky Pakerovi West Ham. Ten díky výhře figuruje na nesestupové sedmnácté příčce a na Hull má šest bodů k dobru.

Čtyři branky padly ve střetnutí Boltonu se sestupujícim Portsmouthem. Domácí vedli dvěma slepenými brankami po necelé půlhodině už 2:0, ale finišující hosté zachránili ve druhém poločase remízu.

Arsenal se trápil s Manchesterem City. Tomáš Rosický hrál v dresu domácího týmu do 69. minuty, kdy byl vystřídán společně s Walcottem, na hřiště místo nich nastoupili čerství Bendtner a Eboué. Právě po střele druhého jmenovaného se hostům zranil brankář Shay Given a musel nastoupit náhradník Nielsen. Ani on ale neinkasoval a zápas skončil bez branek.

Premier League - 36. kolo:
Manchester United - Tottenham 3:1 (58. a 86. Giggs - obě z penalty, 81. Nani - 70. King),  Bolton - Portsmouth 2:2 (26. Klasnič, 28. K. Davies - 53. a 67. Dindane), Hull - Sunderland 0:1 (7. Bent), West Ham United - Wigan 3:2 (31. Ilan, 45. Kováč, 77. Parker - 4. vlastní Spector, 52. Rodallega), Wolverhampton - Blackburn 1:1 (81. Ebanks-Blake - 28. Nelsen), Arsenal - Manchester City 0:0

Reklama

Související témata: