Hlavní obsah

Brankář Čech patří mezi nejbohatší mladé sportovce v Británii

LONDÝN

Český brankář Petr Čech je jedním z nejbohatších mladých sportovců v Irsku a Británii. V pořadí listu The Sunday Times patří gólmanovi fotbalové Chelsea v kategorii do 30 let osmé místo se jměním v hodnotě třináct milionů liber (asi 382 milionů korun) osmé místo.

Foto: Ondřej Pýcha (Sport Invest)

Fotbalový brankář Petr Čech

Článek

Vedle Čecha má londýnský klub v pořadí mladých sportovních boháčů ještě tři zástupce. Obránce Johna Terryho na páté příčce (20 milionů liber) a Joea Colea na sedmé pozici (14) a Michaela Essiena, který se dělí o osmé místo s českým brankářem.

Pořadí mladých sportovců ovládl úřadující mistr světa formule 1 Jenson Button se jměním ve výši 43 milionů liber. Druhý je forvard Manchesteru United Michael Owen (40), třetí příčka patří Buttonovu kolegovi ze stáje McLaren Lewisi Hamiltonovi (35). Čtvrtý je další útočník United Wayne Rooney (33).

V čele všech sportovců je s bohatstvím 190 milionů liber majitel fotbalového Wiganu a řetězce sportovních obchodů JJB Dave Whelan. Čtyřiasedmdesátiletý obchodník se do žebříčku dostal díky tomu, že do něj byli zařazeni i bývalí sportovci. Whelan v 50. a 60. letech hrál fotbal za Blackburn a Crewe Alexandra.

Za Whelanem je na druhém místě fotbalista Los Angeles Galaxy David Beckham s majetkem v hodnotě 125 milionů liber. Třetí je někdejší skotský pilot formule 1 Johnny Dumfries s majetkem v hodnotě 110 milionů. Čtvrtá příčka patří bývalému boxerskému šampionovi Lennoxu Lewisovi (95 milionů).

Elitní desítka patří zástupcům motoristického sportu, kterých se do ní dostalo celkem sedm. Vedle Dumfriese je v ní Eddie Irvine (80) na sedmém místě a následují Jody Scheckter (60) a Dave Richards (58), o osmou příčku se dělí David Coulthard s Nigelem Mansellem (oba 50) a desátý je Button.

Zatímco zástupcům rychlých kol patří zejména popředí žebříčku, nejvíce boháčů dodal do elitní stovky fotbal s 57 zástupci. Devět míst obsadili golfisté, když nejbohatším z nich je na 22. místě Nick Faldo (32).

Pořadí nejbohatších sportovců v Irsku a Británii podle listu The Sunday Times (v milionech liber):
1. Whelan 190, 2. Beckham (oba fotbal) 125, 3. Dumfries (motorismus) 110, 4. Lewis (box) 95, 5. Irvine 80, 6. Scheckter 60, 7. Richards 58, 8. Coulthard, Mansell oba 50, 10. Button (všichni motorismus) 43.
Pořadí mladých sportovců (do 30 let):
1. Button (motorismus) 43, 2. Owen (fotbal) 40, 3. Hamilton (motorismus) 35, 4. Rooney 33, 5. Terry (oba fotbal) 20, 6. A. Murray (tenis) 15, 7. J. Cole 14, 8. Čech, Essien (všichni fotbal), Deng (basketbal) všichni 13.

Reklama

Související témata: