Hlavní obsah

Kouč Zola za záchranu West Hamu zaplatí všechno pití, těší se na oslavy Kováč

Radek MalinaPrávo

Neskutečně se v průběhu minulého léta vlekl přestup Radoslava Kováče ze Spartaku Moskva do anglického West Hamu United. Až na poslední chvíli se kluby domluvily a český obránce či záložník mohl navázat na jarní úspěšné hostování, během něhož si vysloužil zájem slavného klubu z Premier League. Během finišující sezóny se stal jeho nepostradatelnou oporou a výrazně přispěl k záchraně.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Radoslav Kováč na srazu české fotbalové reprezentace

Článek

West Ham místo boje o evropské poháry, o němž mluvilo vedení před startem sezóny, těžce bojoval o záchranu. Ulevilo se vám, když jste v minulém kole po vítězství nad Wiganem získali jistotu příslušnosti k anglické elitě?

Ohromně. Nepopsatelně. Už kvůli divákům, kterých chodí na každý domácí zápas přes třicet tisíc. Jsou fantastičtí. Podporovali nás celou sezónu, přestože právě doma jsme klíčové zápasy nezvládli. Kdybychom na vlastním stadiónu neztráceli, mohli jsme být dávno zachráněni.

Vy jste poprvé odehrál v Anglii kompletní sezónu. Proč měl váš klub tak velké problémy?

Protože jsme do ligy špatně vstoupili. Hned začátek sezóny nám utekl. Tam byl největší problém. Už od zimy jsme věděli, že hrajeme o záchranu.

Užil jste si premiérovou sezónu ve West Hamu nebo pro vás s ohledem na situaci mužstva v tabulce představovala spíše hodně stresu?

Budu upřímný. Takhle těžkou sezónu jsem nečekal. Přišel jsem na poslední chvíli a vlastně bez přípravy. Ale i tak jsem si místo vybojoval a trenér mi věřil. Ale že budeme hrát ještě tři zápasy před koncem o záchranu, mě nenapadlo ani ve snu. Odehrál jsem přes třicet utkání jen v lize. Sezóna byla nesmírně náročná psychicky i fyzicky. Cítím se unavený.

V Rusku jste byl zvyklý bojovat o titul. Jak se z tohoto pohledu liší zápasy o záchranu? Bude pro vás do budoucna cennou zkušeností tato sezóna?

Do každého jarního zápasu jsme nastupovali s vědomím, že musíme vyhrát. Pořád jsme v hlavách měli, že prostě musíme, což je strašně vysilující. Rozhodně mě skončený ročník Premier League posílí.

Slavil West Ham záchranu hodně bouřlivě?

Zatím neproběhlo vůbec nic. Ještě nás čeká jeden zápas, teprve pak na to zůstane čas. Ale všichni cítí obrovskou úlevu.

Byl hodně naměkko trenér Zola, který v průběhu jara zvažoval rezignaci?

Bezprostředně po klíčovém zápase s Wiganem nic neříkal. Žádný děkovný projev k nám neměl. Ani pro něj nebyl ligový finiš snadný. Ale slíbil, že zaplatí všechno pití, až si půjdeme sednout. Taková nabídka se samozřejmě musí využít... Ale zatím jsme nikde nebyli. Zřejmě na to dojde až po posledním zápase.

Už se ve West Hamu řešila příští sezóna? Jaká budou opatření vedení, aby se neopakovalo letošní fiasko?

Máme mužstvo na polovinu tabulky. Tým je kvalitní. Pokud zůstanou Parker, Cole či Franco, budeme mnohem lepší než v končící sezóně. Jsem si jistý, že o záchranu podruhé hrát nebudeme. Uplatníme zkušenosti, určitě budeme lepší.

Až skončí v Anglii liga, čeká vás dovolená. Máte už jasno, kam za odpočinkem vyrazíte?

Jasně. S přítelkyní Klárkou jsme si vybrali hotel v Dubaji. Už před měsícem. Pojedeme bez malého Radka, který zatím zůstane v Česku u maminky. Začíná už chodit a je s ním legrace, ale v Dubaji bude obrovské vedro, což by mu nedělalo dobře stejně jako přechody do klimatizovaných místností.

Půjde o větší odměnu za záchranu v náročné sezóně nebo pro vás, pro partnerku?

Je pravda, že Klárka se prakticky celý rok nezastavila. Naštěstí malý Radek dobře spí a je velice hodný. Ale myslím, že tentokrát půjde vyloženě o pasivní odpočinek nás obou. Já normálně hraji tenis nebo máme s Klárkou jiné aktivity, ale teď budeme devět dnů jen lenošit. Tělo si potřebuje odpočinout.

Reklama

Související témata: