Hlavní obsah

Chelsea musí udělat ještě poslední krok, aby tříletá nadvláda Rudých ďáblů skončila

LONDÝN

Už po vítězství v minulém kole v Liverpoolu fotbalisté Chelsea jásali, jako by měli primát v anglické Premier League jistý, v neděli ve svém chrámu však musí udělat ještě poslední krok, aby tři roky trvající nadvláda Manchesteru United opravdu skončila a titul se stěhoval na Stamford Bridge. Krok formální, protože na ostrovech nikdo nepochybuje, že Blues utkání s patnáctým Wiganem zvládnou a po čtyřech letech zvednou zase nad hlavu vysněnou trofej.

Foto: Max Rossi, Reuters

Radost fotbalistů Chelsea z gólu Salomona Kaloua (vlevo). V neděli by ji chtěli zažívat i po utkání s Wiganem.

Článek

Sir Ferguson si před posledním dějstvím Premier League iluze nedělá. Už se smířil s tím, že s Manchesterem United čtvrtý titul v řadě nezíská a historický rekord v počtu získaných titulů také nepřekoná.

„Překvapení na úkor Chelsea se prostě očekávat nedá,“ přiznal trenér Rudých ďáblů, že se snem o ligovém prvenství se už rozloučil.

Ten krok uděláme, tvrdí Čech a Kalou

„Zbývá nám ještě poslední krok a všichni věříme, že ho úspěšně zvládneme. Jednak proto, že v závěrečném kole hrajeme doma, hlavně však proto, že jsme v předchozím střetnutí v Liverpoolu podali velice kvalitní výkon. Taktický, disciplinovaný, s patřičným nasazením a odpovídajícími individuáloními výkony,“ vyjadřuje český gólman ve službách Chelsea Petr Čech skálopevnou víru, že na Stamford Bridge se bude v neděli zase slavit.

Český fotbalový brankář ve službách Chelsea Petr Čechfoto: Ondřej Pýcha (Sport Invest)

„Rozdíl oproti minulým sezónám je v tom, že šanci na titul máme ve svých rukou. Je jen na nás, jak s ní naložíme,“ přidával.

„Předvedeme vyprodanému stadiónu dobrý fotbal a vyhrajeme,“ nenechal Čechův spoluhráč Salamon Kalou nikoho na pochybách, že se Chelsea nenechá o titul připravit.

Překvapíme celý svět, vzkázal kouč Wiganu

A to přesto, že právě Wigan byl jedním z šesti týmů, který dokázal v končícím ročníku Premier League Chelsea porazit. Loni v září nad ní na DW Stadium vyhrál 3:1, čímž se postaral o obrovské překvapení.

„Byl to zápas, kdy moje mužstvo začalo věřit, že je schopno porazit opravdu každého. Do té doby jsme sehráli čtyřiadvacet zápasů s týmy velké čtyřky, ale ani v jednom jsme nevyhráli. Právě proti Chelsea nám ale došlo, že za příznivých okolností jsme schopni vyhrát i nad těmi nejlepšími mužstvy světa,“ zasnil se před střetnutím nad Stramford Bridge trenér Wiganu Roberto Martínez.

Ba co víc, do tábora Chelsea dokonce vzkázal, že se chce o podobné překvapení postarat zase. „Nemáme co ztratit, naopak můžeme celému světu ukázat, že jsme schopni překvapit. Za devadesát minut v posledním zápase na Stamford Bridge se mohou moji mladí hráči naučit víc, než za dvě tři ligové sezóny,“ burcuje své svěřence Martínez.

I statistiky mluví pro Chelsea

Vzhledem k současné formě Chelsea a její až neskutečné ofenzivní síle jde však spíše o nabubřelá slova. Nehledě na to, že Wigan vyhrál na trávníku Blues naposledy před rovnými třiceti lety a od té doby odjížděl jen se samými porážkami.

A ještě jedna statistika mluví pro Chelsea... V pěti případech, kdy se v Premier League rozhodovalo o titulu až v posledním kole, se pouze jednou jedinkrát stalo, že mužstvo figurující na první příčce zápas nezvládlo a o titul přišlo.

Trenér Chelsea Carlo Ancelottifoto: ČTK/AP/Tom Hevezi

Případ Chelsea to ale na devětadevadesát procent nebude.

Italský kouč ve službách Blues Carlo Ancelotti se ziskem titulu vyrovná svému úspěšnému předchůdci José Mourinhovi, navíc bude mít možnost slavit i double, pokud jeho tým zvládne příští sobotu 15. května ve Wembley finále FA Cupu se sestupujícím Portsmouthem.

Reklama

Související témata: