Hlavní obsah

PREMIER LEAGUE: Chelsea oslavila kanonádou mistrovský titul po čtyřech letech

Londýnská Chelsea slaví po čtyřech letech opět mistrovský titul. V posledním dějství fotbalové Premier League nezaváhala, Wigan rozstřílela rekordně 8:0, když už po půlhodině vedla góly Anelky a Lamparda a navíc měla převahu jednoho muže, neboť hostující Caldwell byl vyloučen. Italský kouč ve službách Blues Carlo Ancelotti tak při premiéře na ostrovech jásal nad primátem, český gólman ve službách Chelsea Petr Čech a všichni jeho spoluhráči s ním.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Fotbalisté Chelsea Salomon Kalou, Joe Cole a spol. slaví.

Článek

Čtyři roky čekala londýnská Chelsea na podobně slastnou chvíli. Naposledy triumfovala ještě za vlády portugalského trenéra José Mourinha, aby pak na tři roky uvolnila trůn Manchesteru United. V nedělním podvečeru však vláda Fergusonových Rudých ďáblů nad Premier League skončila. Manchester United sice porazil Stoke City 4:0, ale nic platné mu to nebylo. Chelsea podle očekávání na Stamford Bridge nezaváhala a rozstřílela Wigan vysoko 8:0.

Ferguson tak historii anglického fotbalu nepřepsal, neboť čtvrtý titul v řadě nezískal a ani rekord Liverpoolu, který má na kontě osmnáct primátů, nepřekonal.

Chelsea totiž šla od prvních minut cílevědomě za výhrou a již v 6. min. propukl na Stamford Bridge první gejzír euforie. Po trestném kopu Drogby a přihrávce Maloudy otevřel skóre Anelka. A když pak v 31. minutě fauloval Caldwell Lamparda, dostal červenou a sám Lampard nařízenou penaltu proměnil, nebylo už co řešit.

Ancelotttiho svěřenci rozehráli exhibici, při níž nasázeli nebohému Wiganu osm gólů. Celkem jich mají na kontě 103, čímž překonali rekord Manchesteru United, jenž v roce 2000 nastřílel 97 gólů.

Dočkal se i kanonýr z Pobřeží slonoviny Drogba, jenž si klasickým hattrickem vystřílel navíc Zlatou kopačku. V Premier League dal  29 branek a nechal tak za sebou Rooneyho z Manchesteru. Ten zakončil sezónu s 26 trefami na kontě.

Pro Petra Čecha a sedm dalších hráčů je to třetí titul, který s Chelsea získali, celkem je to pro Chelsea čtvrtý primát v historii.

Chelsea může letošní triumf dokonat příští sobotu ve Wembley, kdy hraje finále FA Cupu s Portsmouthem a je samozřejmě velkým favoritem. Pokud by skutečně triumfovala, překonal by Ancelotti i Mourinha, jemuž se získat double nepovedlo.

Anglická Premier League
Arsenal - Fulham 4:0 (21. Aršavin, 26. Van Persie, 38. vlastní Baird, 84. Vela), Aston Villa - Blackburn 0:1 (84. vlastní Dunne), Bolton - Birmingham 2:1 (33. Davies, 60. Klasnič - 77. McFadden), Burnley - Tottenham 4:2 (42. Elliott, 54. Cork, 71. Paterson, 88. Thompson - 3. Bale, 32. Modrič), Wolverhampton - Sunderland 2:1 (10. Doyle z pen., 78. Guédioura - 8. Jones), Everton - Portsmouth 1:0 (90.+4 Biljaletdinov), Hull - Liverpool 0:0, Manchester United - Stoke 4:0 (31. Fletcher, 38. Giggs, 54. vlastní Higginbotham, 84. Pak Či-song), West Ham United - Manchester City 1:1 (17. Boa Morte - 21. Wright-Phillips), Chelsea - Wigan 8:0 (63., 68. a 79. Drogba, 6. a 57. Anelka, 32. Lampard z pen., 54. Kalou, 90.+1 A. Cole).

Reklama

Související témata: