Hlavní obsah

Benítez přes palubu. Po šesti letech opouští Liverpool

Rafael Benítez skončil jako trenér u fotbalistů Liverpoolu. S vedením klubu se dnes dohodl na odstoupení z funkce. Padesátiletý španělský kouč vedl tým z Anfield Road šest sezon, ale po sedmém místu v minulém ročníku Premier League a předčasném vyřazení z Ligy mistrů v základní skupině, což byly pro slavný klub velké neúspěchy, už svoji pozici neuhájil.

Článek

"Pan Benítez se zřekl svého místa. Vedení klubu mu chce poděkovat za vše, co zde dokázal, a popřát mu vše nejlepší do další kariéry," stojí v oficiálním klubovém prohlášení. Benítez v roce 2005 přivedl Liverpool k triumfu v Lize mistrů, o rok později k triumfu v Anglickém poháru, ale v dalších letech čelil kritice, když tým pod jeho vedením marně čekal na velkou trofej.

"Je pro mě velmi smutné oznámit, že už nebudu trenérem Liverpoolu. Chci poděkovat všem členům realizačního týmu a vedení za jejich odvedenou práci," uvedl Benítez, pod jehož vedením se Milan Baroš s Vladimírem Šmicrem stali prvními českými vítězi Ligy mistrů. "Za výhru v impozantním finále Rafa (Benítez) bude navždy součástí liverpoolského folklóru," poznamenal předseda klubu Martin Broughton.

Benítez v Liverpoolu končí i přesto, že loni v březnu prodloužil s klubem smlouvu o dalších pět let až do roku 2014. Šéfové klubu mu ale už ve středu nabídli tři miliony liber, pokud odstoupí z funkce. Benítezovi srazilo "vaz" sedmé místo v lize, nejhorší umístění Liverpoolu od roku 1999, a také vyřazení v základní skupině Ligy mistrů. Fanouškům ani hráčům samotným se nelíbilo, že Benítez příliš často "rotuje" sestavou a není schopen najít ideální jedenáctku.

Fakt, že Benítezovi veřejně šéfové klubu dali najevo, že si přejí jeho odchod, podle všeho trenéra "zlomil" definitivně. "Po sezoně plné zklamání obě strany cítily, že bude nový začátek nejlepší pro všechny," prohlásil Broughton.

Španělský kouč měl podle kontraktu nárok na odstupné ve výši 16 milionů liber, ovšem klub sužovaný velkými finančními problémy si takový luxus nemohl dovolit. Nakonec jeho vedení s Benítezem zřejmě dospělo ke kompromisu.

Bez práce možná kouč, který v letech 2002 a 2004 přivedl ke španělskému titulu Valencii, dlouho nezůstane. Údajně o něj má zájem Inter Milán, kde po sezoně skončil José Mourinho, a také Juventus Turín.

Reklama

Související témata: