Hlavní obsah

VIDEO: Bednář se vrací. A už jej zajímá jen fotbal, tvrdí kanonýr, na němž ulpělo kokainové stigma

Zdeněk Pavlis, Pavel DosadilSport.cz

Půldruhého roku v národním mužstvu absentoval. Trenér Straka ho z ní po aféře s kokainem a marihuanou vyřadil, jeho nástupce Hašek ho do reprezentace také nepozval. Ulpělo na něm stigma drogového hříšníka a nic nebylo Romanovi Bednářovi platné, že hraje druhou anglickou ligu a v dresu West Bromwich Albion střílí důležité góly. Až nový kouč Michal Bílek ho vzal na milost a nabídl mu novou šanci. Pozval ho už na letní americké turné, jenže Bednář musel na operaci s tříselnou kýlou, proto jeho chvíle přichází až nyní v generálce na kvalifikaci s Lotyšskem.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Roman Bednář se v reprezentaci objevil po půldruhém roce...

Článek

Po půldruhém roce jste se objevil zase v reprezentaci. Jaký Roman Bednář se vlastně do ní vrací?

Zdravý, spokojený a hlavně připravený, protože po dlouhé době jsem s výjimkou pěti dnů absolvoval celou letní přípravu, což nebývalo v minulosti zvykem.

Vrací se i jiný Bednář? Poučený? Zmoudřelý?

Vrací se trochu jiný Bednář, který se soustřeďuje jen na fotbal a nic jiného ho nezajímá.

To v minulosti nebývalo?

Asi ne. Ale už je to minulost, k níž se nechci vracet. V uplynulé sezóně jsem přece dokazoval, že jsem někdo jiný.

Jenže dost dobře nejde nevracet se k minulosti, když právě uplynulá sezóna mohla fotbalistu a teď už zase reprezentanta Bednáře jednou provždy zatratit. Uvědomoval jste si vůbec, na jak tenké hraně jste po kokainové aféře balancoval? Co všechno vám hrozilo? Docházelo vám, že jste za nákup a přechovávání drog klidně mohl skončit v kriminále?!

Strach jsem měl. A černé myšlenky se mi hlavou také honily. Přiznávám, jednu chvíli i ty nejčernější.Časem to však bylo lepší a lepší a snad jsem uplynulou sezónou většinu z toho, co se událo, smazal. I proto jsem ostatně zase tady. Jestliže za to někomu vděčím, pak sám sobě.

Novému reprezentačnímu trenérovi Bílkovi ne?

Samo sebou, i když při jeho návštěvě v Birminghamu jsme se už k minulosti nevraceli. Stejně jako se k ní nevracíme s trenérem West Bromwiche. Dal mi šanci a zajímají ho jen mé výkony. Stejně jako Bílka...

Roman Bednář si v nové sezóně zahraje Premier League.foto: ČTK/Radek Petrášek

Takže drogového cejchu jste se na ostrovech jednou provždy zbavil?

Ale to ne. Spoluhráči si občas dělají legraci a mně nezbývá, než ji skousnout, protože naštvaný mohu být jen sám na sebe. Zvládám to. A oni zase vidí, co dělám pro mužstvo.

Protihráči se k invektivám neuchylují? Nesnaží se vás provokovat?  Vytočit narážkou? Zlým a jedovatým slovem?

Občas ano. Protihráči, stejně jako jejich fanoušci. Já však mám na place deset kluků, kteří mně pomohou. A na mě pak je, abych na narážky a invektivy odpověděl a vracel jim je. Fotbalem, výkony, góly, které jim dávám, tím, že je porazíme. Ale prosím, dost už minulosti. Doufám, že mě nikdo nebral jako feťáka...

Jenže minulost vás stíhá pořád. Třeba i v tom, že se musíte na ostrovech zapojovat do protidrogových programů...

Ale to ano, musel jsem. A taky jsem prostě chtěl dělat dobré věci. Ovšem do podobných programů a charitativních akcí se zapojují všichni hráči West Bromwiche, protože jsou součástí programu našeho klubu. Chodíme do různých komunit, dáváme dětem možnost poznat i něco jiného, než vysedávání na ulicích a páchání věcí špatných.

Říkal jste, že na ostrovech odpovídáte na všelijaké narážky a invektivy svými výkony a góly. Jenže v reprezentaci jste ještě žádnou branku nevstřelil, i když jste byl povoláván jako kanonýr, který by měl střelbu obstarávat...

Teď to snad bude jiné. Vždyť já jezdil na reprezentační srazy jednou za čas s tím, že během půlhodiny na trávníku se musím ukázat a něco předvést. Děsivé hrát pod takovým tlakem místo toho, abych měl jistotu, že přece na jednom zápase nezáleží.

Teď jistotu máte. Trenér Bílek přece prohlásil, že nominace na přípravu s Lotyšskem se de facto shoduje s jeho představami o vyvolených hráčích, kteří by měli odkopat kvalifikaci o EURO 2012...

Skvělé něco takového slyšet, super mít pocit, že se mnou trenér pro kvalifikaci počítá. Nejdřív ale musím pravidelně kopat v klubu. A také tam dávat góly. Pak bude na reprezentačním trenérovi, zda mě nominuje.

Roman Bednář v klubových barvách West Bromwich Albionfoto: www.wba.co.uk

Ale on přece opakoval, že s vámi počítá. A navíc preferuje úročný styl, jehož byste měl být pevnou součástí!

To je jedině dobře. Vzhledem ke kvalifikačním soupeřům to bude zapotřebí, o divácích nemluvě, protože i jim se bude útočný fotbal určitě také líbit.

Z Bílkových náznaků se dá dokonce vyčíst, že by chtěl vytvořit údernou útočnou dvojici z Milana Baroše a vás.

Milan Baroš je v současnosti číslo jedna a vhodně doplňovat se skutečně můžeme. Časem se to může proměnit i v něco jiného.

Sebevědomí vám nikdy nescházelo. Jste stejně sebevědomý i před zářijovým vstupem do kvalifikace o EURO?

Nedávné mistrovství světa ukázalo, že všechny reprezentační týmy jdou výkonnostně nahoru, takže každý zápas je a hlavně v kvalifikaci bude těžký. Naše mužstvo ale kvalitu má a když vydrží pohromadě a sehraje se, bude to v budoucnu určitě dobré.

Reklama

Související témata: