Hlavní obsah

Jsem moc drahý, prozrazuje Bednář, proč s ním nováček Premier League neprodloužil smlouvu

Po roční přestávce se vrací fotbalový West Bromwich Albion na scénu Premiere League s jedinou touhou - zachránit se a mezi anglickou elitou zůstat natrvalo. „Máme kvalitnější tým než při předchozím návratu, i nějaké zkušenosti jsme během ročního účinkování nasbírali, hlavně se však změnila filosofie klubu, jenž už nechce zažívat věčné postupy a sestupy,“ potvrzuje český legionář ve službách West Bromwich Albion Roman Bednář, že nová sezóna by měla být pro jeho tým jiná.

Foto: Sport.cz

Roman Bednář v klubových barvách West Bromwich Albion

Článek

Kde se ve vás bere přesvědčení, že právě startující sezóna bude zlomová a West Bromwich se po věčných postupech a sestupech v Premier Laegue tentokrát zachrání?

Protože jsme zkušenější a i kádr máme mnohem lepší než před dvěma lety. Premier League je totiž hlavně o zkušenostech. Kdo je nemá, draze za to platí, neboť protivníci každou chybu nelítostně trestají.

Víc zkušeností sice máte, ale mužstvo se oproti druhé lize prakticky nezměnilo a žádné výrazné posily se v kádru neobjevily. To si opravdu troufáte na Premier League s týmem, který vykopal postup?

Proč ne? Už před dvěma lety nás všichni chválili za fotbal, který jsme předváděli, jenže co to bylo platné, když jsme udělali v zápase jednu dvě chyby a platili za ně ztracenými body?! Během sezóny, kterou jsme v nejvyšší soutěži prožili, jsme se všichni poučili.

Vy sám jste toho zase až tak moc neodehrál. I tak si troufáte tvrdit, že do své druhé sezóny v Premier League jdete zkušenější?

Ve zmiňované sezóně jsme se v základní sestavě objevil jen dvanáctkrát, což je samo sebou málo. Chtěl jsem nastupovat častěji, jenž náš herní styl nebyl právě šťastný. Alespoň ne pro mě. I tak jsem ale sebevědomější a zkušenější.

Jenže herní styl  West Bromwiche se ani po návratu do nejvyšší soutěže příliš nezměnil. Váš italský trenér Di Matteo rovněž preferuje hru na jednoho útočníka...

Tvrdí, že v systému 4 - 5 - 1 potřebuje na hrotu jednoho opravdového bojovníka a já že se mu v této roli líbím. V přípravě se mně dařilo, i když jsem dal jen jeden gól, příležitost jsem dostával, takže uvidíme.

Konkurence je ovšem v útoku West Bromwiche dost veliká a na jediné volné místo je značný přetlak... Nemáte obavy, abyste neskončil na lavičce mezi náhradníky?

Naopak, konkurenci mám rád, protože mě dovedla vždy patřičně vyprovokovat. Teď se třeba rveme o místo na hrotu útoku čtyři a mým největším rivalem je  třiadvacetiletý anglický mladík Ishamel Miler. Je hodně talentovaný, navíc ještě robustnější než já, takže soupeření s ním bičuje člověka k lepším výkonům. Rivalita ovšem vládne nejen v útoku, ale ve všech řadách našeho týmu. Kdo se s konkurencí nedovede vyrovnat, do Premier League nepatří.

Roman Bednář se raduje z branky do sítě Lotyšska v přípravném utkání české reprezentace.foto: ČTK/Radek Petrášek

Zmínil jste se i o proměně klubové filosofie. Jak se projevuje?

Dřív bylo jedno, zda do Premier League postoupíme a hned po roce z nejvyšší soutěže zase vypadneme, tentokrát se nahlas mluví a všechno koná proto, abychom se udrželi. Rozšiřuje se realizační tým, zlepšuje péče o hráče, plánuje se výstavba tréninkové haly s bazénem, klub prostě dělá maximum, aby se stal účastníkem Premier League natrvalo.

Proč tedy nenakoupil posily, které by vám k záchraně pomohly?

West Bromwich je snad jediným klubem v Premier League, který není zadlužený a vedení chce finanční rovnováhu držet i nadále. Proto nevrazilo deset milionů liber do nákupu nějakého nového hráče, ale naopak proměnilo hostování několika fotbalistů v trvalé angažmá, takže udrželo kádr pohromadě. To je mnohem důležitější než nakupování posil.

Moc ale nescházelo a z West Bromwiche jste mohl odejít právě vy...

Mám v klubu ještě rok smlouvu a nikam se mně utíkat nechce. Pravdou ale, že se několik nabídek objevilo. Z nejvyšší soutěže i druhé ligy, z několika evropských zemí také.

Přesto s vámi West Bromwich ještě smlouvu neprodloužil...

Čekám, ale zřejmě se nedočkám. Klub sice zájem má, ale smlouvu mně vylepšit nechce.

Takže vaše další angažmá vázne jen na penězích?

West Bromwich tvrdí, že jsem pro něj drahý. Manažeři proto radí, abychom počkali. Budeme tedy čekat...

Asi bude hodně záležet i na tom, jak si na scéně Premier League povedete. Začátek vás čeká nesmírně těžký, neboť v sobotu hrajete na Chelsea, pak máte doma Sunderland, jedete na Liverpool a hostíte Tottenham. Nezlomí vám vaz hned úvod soutěže?

Jednoduché to nemáme, ale v přípravě se nám dařilo, takže můžeme jen překvapit. I proto, že klíčoví hráči Chelsea, Liverpoolu či Tottenhamu mohou být ještě unavení a my z toho můžeme profitovat. Zkusíme to hned v sobotu proti Chelsea.

Mimochodem, na jakého soupeře se těšíte v Premier League nejvíce? Na Čechovu Chelsea? Na Rosického Arsenal?

Na všechna utkání s týmy velké čtyřky a samo sebou na tři derby se soupeři z Birminghamu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články