Hlavní obsah

Chelsea a Manchester mají mít v této sezoně silnější konkurenci

Posledních šest let dominují anglické fotbalové lize hráči Chelsea a Manchesteru United, nadcházející ročník však má být vyrovnanější než kdy předtím. Podle většiny trenérů bude o první čtyři místa znamenající start v Lize mistrů bojovat až osm týmů. Podobně vyrovnaný boj se čeká o záchranu.

Foto: ČTK/AP

Triumfální jízda Chelsea ulicemi Londýna na oslavu loňského double - vpředu zleva Drogba, Čech, Lampard a Terry.

Článek

Od roku 2004 si po třech titulech rozdělily Chelsea a Manchester United. Trenéři obou týmů jsou si však vědomi, že v této sezoně se boj o titul nebude zřejmě rozhodovat jen mezi nimi.

"Minulá sezona ukázala velké zlepšení týmů mimo velkou čtyřku (Manchester, Chelsea, Arsenal, Liverpool). Letos bude boj o první čtyři místa velmi vyrovnaný. Silný bude i Everton, Tottenham, Aston Villa a počítat se musí hlavně s Manchesterem City," uvedl kouč United Alex Ferguson. "Chelsea a Manchester jsou sice velcí favorité, ale budou to mít hodně těžké. A to je dobře pro celou ligu," doplnil trenér Arsenalu Arséne Wenger.

Arsenal čeká na titul už šest let

Právě Arsenal by měl být hlavním konkurentem v boji o titul, na který čeká od roku 2004. V minulé sezoně prokázal zlepšení, navíc se mu podařilo udržet hlavní hvězdu Ceska Fábregase, kterého lanařila Barcelona, a posílit útok o Marvána Šammacha. Po delší době pak zahájí sezonu bez zdravotních komplikací český reprezentant Tomáš Rosický, který by měl patřit k tahounům za vytouženou trofejí. "Od mého příchodu Arsenal nic nevyhrál. Letos je čas to změnit," prohlásil Rosický, který je v Arsenalu čtyři roky.

Naději na sesazení Chelsea z trůnu dává pronásledovatelům především bídná aktuální forma londýnského celku. Z klubu během léta odešly dosavadní opory Ricardo Carvalho, Michael Ballack, Deco a Joe Cole, a to se projevilo ve výsledkově nevydařené přípravě. Z pěti zápasů včetně anglického Superpoháru prohrála čtyři a vstřelila dohromady jen pět branek.

V týmu však věří, že v sezoně tomu bude jinak, hlavně až se do formy dostanou všichni reprezentanti z mistrovství světa včetně nejlepšího kanonýra minulé sezony Didiera Drogby, který v létě podstoupil operaci třísel. Navíc má týmu pomoci i návrat brankáře Petra Čecha, který přišel o přípravu kvůli zranění lýtkového svalu.

Brzy prý bude Chelsea znovu ve formě

"Do dvou tří týdnů bude tým zpět ve formě. Po mistrovství světa jsme měli málo času," uvedl trenér Carlo Ancelotti, jehož svěřenci v minulé sezoně vytvořili rekord, když v 38 zápasech dali 103 gólů. Ancelotti ale věří, že po roce na lavičce Chelsea dokáže z týmu dostat ještě více. "Nejsem o rok starší, ale o rok zkušenější a lepší trenér. Teď znám mnohem lépe své hráče, klub a situaci v anglickém fotbale," dodal italský kouč.

Chelsea se však rozhodla na nepřesvědčivé výkony v přípravě zareagovat a koupila z Benfiky Lisabon brazilského záložníka Ramirése a snaží se přivést i vycházející brazilskou hvězdu Neymara ze Santosu.

To Manchester United doplnil tým jen o nadějné mladíky, především pak mexického útočníka Hernándeze, a bude se spoléhat na sehranost. Tu ukázal již v utkání o anglický Superpohár, v němž porazil Chelsea 3:1. Trenér Ferguson, který začíná 24. sezonu na lavičce United, získal svou 45. trofej.

"A chci další. Mám velmi dobrý tým, který je schopný vyhrát všechny soutěže, ve kterých budeme startovat. Ale zároveň víme, že to bude hodně těžké, protože soupeři jsou také silní," míní Ferguson.

Citizens se chtějí vytáhnout

Na United se chce konečně vytáhnout městský rival City, který čeká na výraznější úspěch od roku 1968. Klub, především pak majitel šejk Mansúr, proto do kádru přivedl posily za 85 milionů liber. Za poslední dva roky tak City do hráčů investovalo již půl miliardy liber (asi 15,13 miliardy korun). Bude ale záležet na tom, jak rychle dokáže trenér Roberto Mancini zapracovat nové posily Yayu Tourého, Davida Silvu, Jeromého Boatenga a Aleksandra Kolarova. Navíc má přijít i Mario Balotelli z Interu Milán.

"Víme, že naší povinností je bojovat o titul. Hodně jsme posílili a nyní není velký rozdíl mezi námi a Chelsea či United," uvedl Carlos Tévez, který by měl táhnout ofenzivu City. "Máme hodně silný kádr, proto není důvod, proč bychom nemohli bojovat o titul," dodal trenér Mancini.

Do boje o poháry se chce zapojit i posílený West Ham, který se v minulé sezoně horko těžko zachraňoval. Příchod trenéra Avrama Granta a posil v čele s mexickým talentem Pablem Barrerou však dává fanouškům naději, že letošní sezona bude mnohem lepší. Zřejmě u toho už nebude Radoslav Kováč, který má blízko k přestupu do Stoke. Ve West Hamu tak zůstane z Čechů zřejmě jen brankář Marek Štech, který bojuje o post dvojky.

Rozšířená česká stopa

V této sezoně se však česká stopa v Premier League ještě rozšíří. Nováček z Blackpoolu získal z Mladé Boleslavi francouzského záložníka Ludovika Sylvestreho a do první ligy se vrací West Bromwich s Romanem Bednářem. Ten v minulé sezoně pomohl jedenácti góly k postupu a nyní věří, že přispěje k tomu, aby se West Bromwich zase rychle nevrátil do druhé ligy, jak se mu to stalo v předminulé sezoně.

"Tehdy jsme hráli dobře, ale zbytečně ztráceli body. Je to o zkušenosti, kterou teď máme větší. Proto věřím, že to bude lepší a zachráníme se," uvedl Bednář během nedávného reprezentačního srazu. Sám prý cítí důvěru trenéra Roberta Di Mattea, ale zároveň ví, že místo v sestavě nemá jisté. "Jsme tu čtyři na jedno místo. Hlavně tam mám Ishmaela Millera, který je velmi talentovaný, ještě robustnější než já. S ním se pereme o místo. Věřím ale, že si zahraju hodně," dodal Bednář, který ve středu proti Lotyšsku zaznamenal první reprezentační gól.

Vedle West Bromwiche má o udržení bojovat především Blackpool, který se do nejvyšší soutěže vrací po 39 letech. Dalšími týmy zřejmě odsouzenými jen k boji o záchranu jsou Wolverhampton, Wigan, Bolton a Blackburn. Očekávání panuje v Newcastlu. Tradiční účastník nejvyšší soutěže se vrací do Premier League po roce stráveném v druhé lize, které dominoval.

Devatenáctá sezona Premier League odstartuje v sobotu 14. srpna, poslední 38. kolo je na programu 22. května 2011. Kluby musí nově do konce srpna uzavřít soupisku 25 hráčů, mezi nimiž musí být minimálně osm fotbalistů, kteří byli registrováni u anglického či velšského svazu minimálně 36 měsíců před svými 21. narozeninami.

Reklama

Související témata: