Hlavní obsah

Petr Čech: Chceme udržet titul na Stamford Bridge

LONDÝN

V minulých dnech laboroval se zraněným lýtkem z tréninku. V přípravě odchytal jen 30 minut duelu s Crystal Palace, ale nakonec se stihl zotavit dříve, než všichni čekali. V sobotu proti West Bromwichi v souboji s krajanem Romanem Bednářem bude Petr Čech stát v brance fotbalistů Chelsea.

Foto: Nigel Roddis , Reuters

Petr Čech v dresu Chelsea

Článek

Jak se cítíte? Ve čtvrtek jsem poprvé absolvoval naplno celý trénink s týmem, ve středu jsem stál poprvé v brance. Proti původním předpokladům byl můj návrat o týden rychlejší. Ale všechno je v pohodě a myslím, že budu schopen nastoupit.

Bylo pro vás zranění ještě před začátkem sezóny hodně nepříjemné? Nejtěžší to bylo v tom, že jsem se musel udržet v kondici, abych neztratil to, co jsem na začátku přípravy nabral. Jenže když si poraníte lýtko, nemůžete běhat. Takže musíte hledat náhradní varianty fyzické přípravy jako třeba spinningové kolo, posilovnu nebo bazén. Stojí to daleko více času i úsilí, ale odměnou je ten dřívější návrat. Troufám si říct, že jsem stoprocentně připravený, i když jsem kromě té půl hodiny s Crystal Palace chytal naposledy za nároďák proti USA.

Chelsea se v přípravě výsledkově vůbec nedařilo, prohráli jste i Superpohár s Manchesterem United. Nemůže to být varování? Nijak bych to nepřeceňoval. Hlavním úkolem přípravy je dostat se do patřičné kondice. Ideální je, když všichni začnete v jeden den, jenže u nás je to nemožné. Skoro každý hraje za reprezentaci a hráči se nám do přípravy vraceli po skupinách, protože někdo měl dovolenou teprve po mistrovství světa. Bylo prakticky nemožné, abychom všechny zápasy odehráli v kompletním složení. Věřím, že výsledky v Premier League budou podstatně lepší.

Všichni čekají, že hned v první kole doma přejedete West Bromwich... Je to logické a my tomu taky všichni věříme. Ať jsme byli v jakémkoliv stavu, nemůžeme se na nic vymlouvat. Není příjemné prohrát tři zápasy po sobě a pak ještě Community Shield, ale teď už musíme najet na vítěznou vlnu. S Manchesterem United jsme sice prohráli, ale už jsme vypadali daleko líp. A myslím, že nám další týden přípravy ještě více pomohl.

Vnímáte duel i jako český souboj s Bednářem? Uvidíme, jestli bude hrát. Určitě to bude zajímavé hlavně pro českého fanouška. A pokud proti sobě nastoupíme, budu si na něj dávat pozor. Roman svou kvalitu několikrát prokázal, je hodně nebezpečný ve vzduchu, umí dát gól. Ale zaměřit se jen na něj by byla hloupost. Fotbal hraje vždycky jedenáct lidí a dávat pozor si musíte na všechny.

Chelsea v uplynulé sezóně získala double. Očekáváte proto nyní ještě větší tlak? My máme ty nejvyšší ambice v každé sezóně. Jdeme do nového ročníku pokaždé s tím, že chceme získat co nejvíc trofejí. Letos obhajujeme dvě, což nebude snadné. Ale máme zkušené mužstvo a věřím, že si s tím poradíme.

Dá se říci, že by nějaká soutěž byla pro Chelsea prioritou? Třeba Liga mistrů, která vám stále utíká? Myslím, že nadřazené budou dvě soutěže: Premier League a Liga mistrů. Hrát znovu o titul je výzva. Věřím, že ho na Stamford Bridge udržíme. No a vyhrát Ligu mistrů? O to se samozřejmě taky porveme.

Čekáte tradiční rivaly v boji o titul nebo se do toho může přimotat někdo další? Podle mě se ta čtyřka letos rozroste na šestku: kromě nás tam budou oba týmy z Manchesteru, Arsenal, Tottenham a bude zajímavé sledovat Liverpool s novým trenérem.

Manchester City i v létě utratil obrovské peníze za posily. Není tam podle vás těch hvězd už příliš? To se ukáže až v průběhu soutěže, nechme se překvapit. Ale ono nakoupit třicet hvězd může být velké riziko. Je to složité pro trenéra i hráče. Záleží, jak to ukočírují, jaká tam panuje vnitřní atmosféra. Ambice budou mít určitě veliké, ale hvězdy samy o sobě ještě nic neznamenají.

Vy jste naopak příliš nenakupovali. Jedinou jistou posilou je zatím Benajun, příchod Brazilce Ramirese ještě není dotažen. Ale řada opor odešla: Joe Cole, Ballack, Carvalho... Zatím bych to nekomentoval, na srovnání je brzy. Je normální, že v tak velkém klubu, jako je Chelsea, během pauzy někdo odejde a přijde. Pohyb v kádru možná ještě nekončí, protože přestupní termín je stále otevřený. Ještě může někdo přijít.

Jak moc bude chybět Carvalho, který teprve v tomto týdnu odešel do Realu? Uzdravil se nám Alex, takže by mohl ve středu obrany hrát. Trenér si s tím určitě poradí. Uvidíme, kdo Ricarda nahradí. Navíc v jeho případě se ukázala i velká solidarita ze strany klubu. Strávil tady šest veleúspěšných let, chtěl zkusit něco nového a klub mu to přání umožnil.

Carvalho odešel do Realu za vaším někdejším koučem Mourinhem. Spekulovalo se, že bude přemlouvat i vás. Bylo na tom něco pravdy? Pořád je nás tady víc, co jsme byli v Chelsea už za Mourinha. Takže média mohla spekulovat o řadě jmen. Člověk nikdy nemá říkat nikdy, ale my jsme spolu nehovořili. A má to logické vysvětlení. Když se podíváte na kádr Realu, tak jediný post, kde posledních pár let nemají problém, je místo brankáře...

Reklama

Související témata: