Hlavní obsah

Anglické kluby zaplatily fotbalovým agentům 13 milionů liber

LONDÝN

Dvaasedmdesát anglických klubů mimo nejvyšší soutěž Premier League zaplatilo hráčským agentům za přestupy fotbalistů 12,7 milionu liber (asi 382 milionů korun). Oproti předchozímu ročníku 2008/2009 šlo o nárůst o téměř čtyři miliony. "Vzhledem k současné ekonomické situaci jde o alarmující nárůst. Kluby by měly na tomto nedostatku zapracovat," citovala agentura Reuters Grega Clarka, ředitele Football League, která soutěže pod Premier League řídí a čísla týkající se 2392 přestupů zveřejnila.

Foto: Archiv PRÁVO

DEFAULT TITLE

Článek

Největším podílem se na odměnách agentů podílely kluby z druhé ligy, které přispěly částkou 10,1 milionu liber, dalších 2,2 milionu přidala třetí liga a celky ve čtvrté soutěži zaplatily 366.781 liber.

Nejvíce peněz pak za hodnocené období utratilo díky 29 přestupům Middlesbrough (1,5 milionu), přesto mu to k postupu do Premier League nepomohlo. Jediným dalším klubem, který se těsně dostal přes milionovou částku byl Newcastlu, který v minulé sezoně druhou ligu vyhrál.

Ve třetí lize nejvíce utrácel Southampton (401.248), ambiciózní vítěz čtvrté ligy Notts County, kde působil i bývalý trenér anglické reprezentace Sven-Göran Eriksson či obránce Sol Campbell, vyplatil agentům 246.483.

Naopak čtrnáct klubů nedalo hráčským agentům jedinou libru, dalších 23 týmů jim zaplatilo méně než 10 tisíc.

Reklama