Hlavní obsah

Štěch debut zvládl, nálada v klubu je ale mizerná

Radek MalinaPrávo

Konečně se dočkal vysněného debutu. Po čtyřech letech od přestupu ze Sparty nastoupil brankář Marek Štěch v prvním týmu West Hamu United. Před týdnem udržel čisté konto, kterým přispěl k vítězství v Carling Cupu 1:0 nad Oxfordem. Radost z mimořádné události mu však kalila mizerná atmosféra panující v londýnském klubu.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Brankáři West Hamu Robertu Greenovi (na snímku) kryje záda Marek Štěch.

Článek

„Postoupili jsme a já nedostal gól, jenže nálada v klubu fakt není dobrá. Třikrát jsme prohráli v lize, vstřelili jediný gól. Navíc má West Ham i ekonomické problémy. V kabině je ponurá atmosféra a velká nejistota. Dost hráčů chce odejít,“ přiznal dvacetiletý borec. Do třinácti hrál skvěle tenis. Pak si vybral fotbal. A o tři roky později přestoupil do West Hamu.

Tehdy byl oporou české reprezentace na ME sedmnáctiletých, kde si ho anglický klub vyhlédl. Dva roky oblékal dres týmu tamní fotbalové akademie. V sezóně 2008/09 se dočkal v přípravě prvních zápasů v A týmu proti Peterborough a Southamptonu. A také okusil atmosféru Premier League, i když jen jako náhradník. Hostováním ve Wycombe Wanderers a Bournemouthu nabral zkušenosti, které ho posunuly blíže prvnímu týmu.

„Aktuálně jsem první náhradník za Robertem Greenem. O víkendu jsem se na trávníku Manchesteru United už rozcvičoval. Green měl problémy, ale nakonec utkání dochytal. Hned v pondělí šel na operaci s kýlou,“ vzpomínal Štěch na tříbrankovou prohru.

Nejbližším zápasem West Hamu v anglické lize bude souboj s Chelsea, kde chytá Štěchův vzor Petr Čech. „Uvidíme, jestli dostanu šanci. Green má být až deset dnů bez tréninku. Je otázka, jak rychle bude fit,“ říkal Štěch.

V budoucnu má být klenotem West Hamu. „Greenovi v létě končí smlouva. Podle vedení bych měl být jeho nástupcem. Ale kdo ví, co bude za deset měsíců,“ krčil rameny gólman.

Do Londýna by se rád vrátil bohatší o další start v dresu reprezentační jednadvacítky, s níž se chystá na kvalifikační bitvy s Německem a Islandem. „Doufám, že alespoň jednou se mezi tyče dostanu. A že neztratíme první místo ve skupině, abychom šli do baráže z nejlepší možné pozice,“ spřádal Štěch plány už s výhledem na vyřazovací boje o ME 2011 v Dánsku.

Reklama

Související témata: