Hlavní obsah

Nikdo se k tomu neměl, tak jsem šel já, říká Rosický o neproměněné penaltě

LONDÝN

Tomáš Rosický šel v sobotu kopat penaltu v utkání anglické fotbalové ligy se Sunderlandem proto, že se k tomu nikdo z jeho spoluhráčů neměl. Rozhodl se vzít jako zastupující kapitán na sebe zodpovědnost, ale situaci nezvládl, netrefil branku a stejně jako v kvalifikaci mistrovství světa v roce 2005 proti Nizozemsku pokutový kop neproměnil. Arsenal pak přišel o vedení a remíza 1:1 znamenala nečekanou bodovou ztrátu.

Foto: Simon Dawson, ČTK/AP

Tomáš Rosický.

Článek

"Samozřejmě to byl klíčový okamžik," uvedl na svém webu Rosický, který se do role exekutora pokutového kopu dostal v Londýně vůbec poprvé a svým způsobem z donucení. "Fábregas ani Aršavin v té chvíli už nebyli na hřišti. Před zahráním jsme komunikovali s Nasrim i Šammachem, ale nikdo se k tomu neměl, tak jsem to vzal na sebe a sebral balón," vyprávěl Rosický.

Než se rozběhl, rozhodl se míč umístit pod břevno. "V Dortmundu jsem v tom byl dvakrát úspěšný. Ale jednou už jsem tímto způsobem penaltu také neproměnil. Před pěti lety na podzim proti Nizozemsku v kvalifikaci o mistrovství světa. Tehdy to gólman chytil," zavzpomínal záložník.

Vedle penalty zažil premiérově také situaci, že nastoupil v ligovém duelu Arsenalu s kapitánskou páskou. Ve 29. minutě přišel na hřiště místo Ceska Fábregase, po němž převzal i vůdčí funkci podobně, jako ji vykonává v národním týmu. O to více ho neproměněná šance mrzela, když se spoluhráči zápas rozebírali.

"Největší chybu jsem udělal já" 

"Byli jsme moc zklamaní, protože jsme měli na výhru, ale udělali jsme chyby, za které se platí. A tu největší jsem udělal já. Ale Sunderland nedokázal poprvé, že umí o body obrat týmy, které by měly papírově vyhrát. Porazil už třeba Manchester City," připomněl Rosický, který za dva týdny oslaví třicáté narozeniny.

Reklama

Související témata: