Hlavní obsah

Liverpool potvrdil prodej, ale na jásot je ještě brzy. Vše může zhatit soud

LIVERPOOL

FC Liverpool ve čtvrtek na internetových stránkách oznámil, že představenstvo schválilo prodej klubu společnosti New England Sports Ventures (NESV) v čele s Američanem Johnem Henrym. Vedení klubu zároveň připomnělo, že prodej ještě musí schválit vedení Premier League. Jako by upozornění avizovalo i další nepříjemnosti - prodej se totiž velmi nelíbí posledním majitelům, kteří Reds zadlužili.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

John Henry, většinový majitel baseballového klubu Boston Red Sox, při oslavách titulu v roce 2007. Od začátku října 2010 jeho společnost New England Sports Ventures vlastní anglický fotbalový Liverpool FC.

Článek

Nový vlastník, New England Sports Ventures, v současné době drží portfolio firem, mezi něž patří baseballový klub Boston Red Sox, New England Sports Network (regionální kabelová televize), Fenway Sports Group (sportovní a marketingová agentura) a Roush Fenway Racing (stáj v automobilové sérii NASCAR). Zaplatí 300 miliónů liber (asi 9 miliard korun). Jenomže dosavadní majitelé, Američané  George Gillet a Tom Hicks, chtěli zinkasovat od NESV 600 milionů liber. A tak se předpokládá, že celá věc může skončit u soudu.

"Jsem rád, že jsme úspěšně dokončili prodej klubu,“ prohlásil nicméně šéf představenstva Martin Broughton, který osobně měl transakci na starosti. „Představenstvo se  rozhodlo přijmout návrh NESV, protože nejlépe splňuje kritéria, která jsme stanovili, když jsme začali hledat nového majitele. Filosofie společnosti New England Sports Ventures je o vítězství, po setkání v Bostonu, Londýně a Liverpoolu jsem ohromen s tím, čeho dosáhli, a jaké jsou jejich vize  pro FC Liverpool.“

Perla Liverpoolu - Fernando Torres.foto: Reuters/Nigel Roddis "Odstranění břemena dluhů umožní klubu zaměřit se na investice do týmu,“ dodal Broughton. To jistě velmi rádi slyší nejen fanoušci, kteří se obávali, že Merseyside opustí velká jména typu Torres a Gerrard, o něž je zájem a klub by tak získal finance na další život. A samozřejmě i manažer Roy Hodgson, který se prodeje už nemohl dočkat. Podle prvních zpráv Henry slíbil i finance na doplnění některých slabších míst sestavy a investici pro plánovanou modernizaci a rozšíření stadiónu.

Obránce Jamie Carragher, který podle fanoušků i komentátorů ztělesňuje ducha Liverpoolu, přivítal zprávu s nadšením: „Každý ví, že to bude pro klub dobrá věc. Doufejme, že vše se vypořádá co nejdříve, abychom se ze změn mohli začít těšit i na hřišti.“

Reklama

Související témata: