Hlavní obsah

Liverpoolu hrozí konkurs, odečet devíti bodů a pád do hlubin

LIVERPOOL

O nejbližší budoucnosti jednoho z nejslavnějších klubů Anglie FC Liverpool se v úterý rozhoduje u londýnského soudu. Odborníci a stovky fanoušků, kteří čekají před budovou, si netroufají odhadovat, jaký verdikt soudce Floyd vynese. Klub kvůli nespláceným dluhům může v prvním kroku přijít o devět bodů v ligové tabulce a dostat konkursní správu. Ta bude vedena v první řadě ozdravěním ekonomiky - tedy začne především likvidovat dluhy například prodejem drahých hráčů. Fanoušci se bojí především o svoje dvě ikony - Španěla Torrese a kapitána Gerrarda.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Fanoušci Liverpoolu před londýnským soudem vyjadřují nevoli zadluženým vlastníkům, jež se klubu nechtějí vzdát.

Článek

Všechno nastartovala neuvážená politika amerických majitelů Toma Hickse a George Gilletta, kteří nakonec nasekali 370 miliónů dluhů (něco přes 11 miliard korun). Tlak věřitelské banky je donutil rychle hledat kupce a představenstvo klubu jej našlo v dalším Američanovi - Johnu W. Henrym a společnosti New England Sports Ventures. Za 300 miliónů liber je ochoten klub převzít a investovat do jeho rozvoje.

Jenomže dohodu představenstva vzápětí torpédovali Hicks s Gilletem - 300 miliónů je jim málo, představovali si plných 600! A tak podali stížnost k soudu na nekompetetnost představenstva a prezidenta klubu Martina Broughtona k rozhodnutí o prodeji klubu.

Jestliže jim dá soud zapravdu, budou kroky rychlé - prodej byl neplatný a už v pátek by se Royal Bank of Scotland, pokud Hicks s Gilletem nezaplatí dluh, ujala vlády nad klubem. A s největší pravděpodobností by nastal scénář známý z případu Portsmouth. Ten spadl do druhé ligy a ani tím jeho problémy neskončily...

Singapurský miliardář Peter Lim hodlá investovat do FC Liverpool a zachránit tak slavný klub svého srdce.foto: Reuters/Lim Wui Liang/Lee Su Shyan

Zajímavostí je, že v předvečer soudní bitvy se ozval staronový zájemce o záchranu klubu. Její jím singapurský miliardář Peter Lim. Podle BBC patří makléř k nejbohatším mužům jihovýchodní Asie a vedení Liverpoolu s ním o možnostech koupě klubu už jednalo. Potom ale dalo přednost společnosti Johna Henryho.

Lim se nyní nechal slyšet, že jako každý fanoušek bude bedlivě sledovat soudní jednání a je připraven okamžitě znovu vstoupit do hry. Nabízí také 300 miliónů liber za klub, ale navíc naráz umořit 200 miliónů z dluhu a ještě dodat klubu 40 miliónů liber provozního kapitálu.

Reklama

Související témata: