Hlavní obsah

Ferguson chtěl Rooneyho chránit, útočník ho však nepochopil, myslí si Ince

MANCHESTER

Wayne Rooney tah trenéra Manchesteru United Alexe Fergusona nepochopil. To si myslí někdejší svěřenec skotského kouče Paul Ince. Ferguson podle něj chtěl reprezentačního útočníka chránit, když mu umožnil několik zápasů odpočívat. Proto prý prohlásil do médií, že má čtyřiadvacetiletý fotbalista potíže s kotníkem. A to právě Rooneyho rozlítilo, protože se cítil zcela zdravý.

Foto: ČTK/AP

Útočníkovi Manchesteru United Waynu Rooneymu se letos nedaří brankovou síť rozvlnit příliš často.

Článek

Kolem Rooneyho se v poslední době točilo hodně věcí. Nejdříve měl potíže s třísly a nemohl pomoci v závěru sezóny s obajobou titulu. Poté na něj „prasklo“, že měl poměr s prostitutkou, přestože je ženatý. Na světovém šamionátu v Jihoafrické republice měl být lídrem, který bude do soupeřových sítí sázet jeden gól za druhým. Albion přitom vypadl v kontroverzním utkání s Německem už v osmifinále a Rooney rozhodně nepůsobil dojmem obávaného zabijáka.

Rooney se na fotbalových trávnících trápí i v probíhající sezóně. A Ferguson má o důvodu jasno. Útočníkovy myšlenky se totiž stále zabývají soukromými potížemi. Rooney se spíše soustředí na záchranu manželství, než na záchranu své gólové potence. Nedávno vycestoval se svou ženou i do Prahy, aby se pokusil v romantickém městě oživit příjemné vzpomínky.

Pryč jsou chvíle, kdy se spolu kouč Alex Ferguson (vpravo) a Wayne Rooney smáli na tréninku.foto: Reuters/Eddie Keogh

Právě proto se prý Ferguson snažil útočníka nepřetěžovat. „„To poslední, co by Sir Alex chtěl udělat, by bylo otočit se jako na obrtlíku a říci: Důvod, proč Wayne nehraje, je ten, že má problémy v manželství´,“ řekl pro mirror.co uk Ince. „Toho jsme si za poslední čtyři týdny užili už dost. Takže se možná snažil jednat mazaně,“ naráží Ince na možnou lež ohledně zdravotního stavu čtyřiadvacetiletého fotbalisty.

„Mnohokrát to udělal také se mnou, když chtěl, abych si odpočinul,“ vzpomíná Ince. „Vždy řekl: ´Jo, Paul má problémy s kolenem´. Přitom mi prostě dal čas na to, abych mohl dva týdny odpočívat. V tom je (Ferguson) skutečně dobrý,“ vysvětluje bývalý Fergusonův svěřenec.

„Určitě si pamatujete, jak obrovský tlak byl na Wayena vyvíjen během mistrovství světa. Přes půl roku dopředu jsme mohli číst titulky ´Anglie nedokáže vyhrát bez Waynea Rooneyho´, ´Tým jediného muže´, ´S Rooneym vyhrajeme mistrovství světa´. S jeho osobními problémy to pro něj muselo být obtížné,“ pokračuje. „On (Wayne) je pořád mladý hoch. Musí se vyrovnat se zklamáním, které mu způsobil turnaj v Jižní Africe a potom se pokusit ustát manželskou krizi,“ dodal Ince.

Zklamaný Wayne Rooney v dresu anlgické fotbalové reprezentace.foto: Reuters/Carlos Barria

Ferguson podle Ince vycítil fotbalistovy problémy. O tom, jak bude do médií odůvodňovat jeho absenci, však hráče neinformoval.  „Rooney má stále vztek a podle mého názoru za to může bulvární kauza. A Sir Alex to vycítil od začátku. Musejí si spolu promluvit, poradit se a najít cestu z této situace,“ domnívá se Ince.

„Fergie samozřejmě nemá vždycky pravdu, ale mýlí se opravdu jen zřídkakdy. Zvláště ve věcech týkajících se zacházení s hráči a vyhledáváním mladých talentů. Jeho rozhodnutí mohou chvíli bolet, ale to prodlužuje hráči kariéru. Já hrál do 37. Ryan Giggs (36) a Paul Scholes (35) stále hrají, takže důkazy jsou viditelné,“ pokračuje Ince.

Dnes dvaačtyřicetiletého exfotbalistu zaráží, proč hráče bez formy a bez chuti do hry, povolal do svého kádru reprezentační trenér Fabio Capello. Pod italským trenérem hrál Rooney celých 90 minut, prosadit se však nedokázal (zápas skončil 0:0). „Sir Alex cítil, že je tu problém, který se musí řešit. Přesto ho Fabio do reprezentace povolal, ale nepomohlo mu to. Rooney nevypadal vůbec nebezpečně,“ řekl Ince, jenž se však domnívá, že Rooney v dalším ligovém duelu proti West Bromwich na trávník vyběhne.

Reklama

Související témata: