Hlavní obsah

VIDEO: Neměl být gól Naniho uznán, nebo ze sebe brankář Gomes udělal šaška?

LONDÝN

Nejdiskutovanějším tématem posledních hodin se v Anglii stal kontroverzní gól Portugalce Naniho, kterým pomohl Manchesteru United k vítězství 2:0 nad Tottenhamem. Využil nedorozumění mezi hostujícími fotbalisty a rozhodčím a poslal míč do prázdné sítě. Fanoušci se nyní dohadují, zda šlo o chybu rozhodčího Marka Clattenburga, či brankáře Heurelha Gomese, který se domníval, že je přerušená hra.

Článek

Do konce zápasu zbývalo šest minut a Manchester vedl 1:0. Nani si naběhl na Brownův pas, po kontaktu s protihráčem si snažil vymodlit penaltu a při pádu zahrál rukou. Rozhodčí nezapískal, jelikož brankář Gomes měl míč ve své moci.

Brazilský gólman se však domníval, že hra byla přerušena, položil míč na zem a chystal se rozehrát. V tu chvíli k balonu přiběhl Nani, podíval se na rozhodčího, který ukázal, ať hraje, a tak střelou do odkryté branky potvrdil vítězství Manchesteru. Fotbalisté Tottenhamu se okamžitě sesypali na sudího, ten však po poradě s asistentem gól uznal.

Na vině je brankář, míní Ferguson

Podle trenéra Manchesteru Alexe Fergusona šlo o školáckou chybu brankáře Gomese. "Bylo to prapodivné. Nikdo v tu chvíli nevěděl, co se děje. V jednu chvíli má brankář míč ve své moci, a najednou je v brance. Můžete se ohlížet na rozhodčí a nadávat jim, ale podle mě je na vině brankář. On měl vědět, co se na hřišti děje. Na to je dost zkušený, aby si to pohlídal," mínil Ferguson. "Musí hrát až do zapískání rozhodčího, ne si myslet, že rozhodčí zapískal," dodal.

S trenérem souhlasil i záložník Darren Fletcher. "Rozhodčí nezapískal, a to je hlavní. Hra normálně pokračovala. Nani se dostal do šance a musel dát gól, jinak by si to od trenéra schytal. Je to všechno o tom, že je třeba hrát až do té doby, než rozhodčí přeruší hru. A to se učí už u žáčků," prohlásil skotský reprezentant.

Podle kouče Tottenhamu Harryho Redknappa je však na vině rozhodčí Clattenburg. "Nani zahrál rukou a měl za to být potrestán. Pak by nikdy k takové situaci nedošlo. Gomes proto chtěl zahrávat přímý kop, protože viděl, že asistent signalizuje hru rukou. Rozhodčí na to však nereagoval. Je to skandální rozhodnutí, fraška," uvedl Redknapp.

Rozhodčí Clattenburg si tak v týmu Tottenhamu nevylepšil reputaci po pět let starém incidentu, kdy rovněž v duelu s Manchesterem United neuznal Tottenhamu regulérní gól. Brankář Roy Carroll tehdy vyrazil dalekonosnou střelu Pedra Mendese až hluboko za brankovou čárou.

Reklama

Související témata: