Hlavní obsah

Vyhrajte trofeje a pak se chlubte, rýpl si Ferguson do City před derby

Fotbaloví fanoušci v Manchesteru už netrpělivě očekávají večerní derby mezi United a City. Šlágr 12. kola Premier League je pochopitelně také hlavním tématem sportovních stránek anglického tisku a už tak hodně napjatou atmosféru před zápasem ještě přiživili manažeři obou klubů rýpavými poznámkami na adresu soupeře.

Článek

Mimořádně ambiciózní a rozhazovační City se netají těmi nejvyššími ambicemi. Jenže ani štědří majitelé zatím méně slavný klub z Manchesteru k titulům nepřivedli a z velkých ambic tak zatím zůstávají spíše prázdná slova.

Manažer United Alex Ferguson se také nechal slyšet, že velkohubost City nic neznamená, dokud nezačnout vyhrávat trofeje. Podle Fergusona by se měli fanoušci City za prohlášení svého klubu stydět. Podobnými slovy se vrátil i ke známému billboardu s nápisem ´Vítejte v Manchesteru´, na němž je vyobrazen Carlos Tevez v barvách Manchesteru City krátce po přestupu z United.

Ferguson: Fanouškům City muselo být trapně

„Nemyslím, že na to můžou být hrdí. Nechápu to, jak si mohli myslet, že tímhle získají více bodů na náš úkor. Tehdy jsem říkal, že je to hloupé. Možná to ocenili fanoušci, ale určitě ne všichni, ti ostatní se museli cítit trapně. Určitě by před tímhle radši dali přednost triumfální jízdě městem s trofejí,“ rýpl si Ferguson.

Narážel přitom na fakt, že Manchester City už 34 let nezískal žádnou trofej. Navíc od doby, kdy City koupili movití šejci, United s bohatnoucím rivalem v lize ani jednou neprohráli.

Trenér Manchesteru City Roberto Manchini si na United věřífoto: Reuters/Phil Noble

„Pro nás dříve bylo opravdovým derby zápas s Liverpoolem. To bylo otázkou cti, viděno optikou získaných trofejí. Ale i derby s Manchesterem City bývají velmi intenzivní,“ pokračoval manažer United.

City dokázali porazit městského rivala v lednu v prvním kole semifinále Carling Cupu, což manažer klubu Roberto Mancini bral jako zlomový bod ve vzájemném soupeření obou klubů: „Teď už podle mě vědí, že máme silný tým. K United máme velký respekt, Fergie je navíc nejlepším koučem na světě. My už ale víme, že je můžeme kdykoliv porazit.“

Fotbalisté United však ještě v této sezoně Premier League jako jediní neprohráli, zatímco City odešli poražení už třikrát. V tabulce ale oba celky dělí pouhé tři body a City se tak mohou po případné středeční domácí výhře na svého rivala dotáhnout.

Tým z Old Trafford se v posledních dnech potýká s rostoucí marodkou. Mimo hru jsou Ryan Giggs a Owen Hargreaves. Nejistý je start Paula Scholese, Dimitara Berbatova a Nemanji Vidiče. Po zranění třísel už by však měl být fit Portugalec Nani.

Manchester City se bude muset obejít bez Maria Balotelliho. Klub totiž  neuspěl s odvoláním u FA proti červené kartě, kterou dostal v nedělním utkání proti West Bromwichi.

Manchesterské derby začne na stadionu City ve 21 hodin středoevropského času.

Reklama

Související témata: