Hlavní obsah

Čech čeká na jubilejní 150. nulu, už vyrovnal rekord z roku 1927

Pokud v nedělním domácím utkání se Sunderlandem udrží fotbalový brankář Petr Čech nulu, připíše si jubilejní 150. čisté konto své kariéry v Chelsea. A to v pouhých 279 zápasech. Zároveň může vytvořit nový rekord londýnského celku. Ve středu si proti Fulhamu připsal již devátou nulu na domácím stadionu v lize za sebou a vyrovnal tak klubový rekord z roku 1927, který může v neděli překonat.

Foto: Jaroslav Podhorský, ČTK

Brankář Chelsea Petr Čech.

Článek

"Je vždy hezké dosáhnout rekordu. Mám z toho radost, ale ještě více by mě potěšilo, kdybychom v této sérii pokračovali i po dobu, kdy se rozhoduje o šancích na titul," prohlásil Čech pro klubový web. "Čistá konta nám pomohla k titulu a nyní nás drží na špici ligy," dodal.

Čechovi prý pomáhá příprava pod trenérem brankářů Christophem Lollichonem, pod nímž působil již dříve v Rennes. "Každý zápas si zanalyzujeme, Christophe nám vybere určité pasáže hry a diskutujeme o nich. Tak se stále zlepšujeme. Můžeme odchytat brilantní zápas, ale stejně se najdou dva tři momenty, které jdou udělat lépe," prohlásil Čech, který v lize doma neinkasoval již 871 minut.

Trenér Lollichon rovněž brankářům Chelsea chystá zvláštní přípravu, kvůli níž musí Čech a spol. dorazit na trénink i o hodinu dříve než ostatní hráči. "Máme speciální cviky na rychlost, sílu, práci nohou a techniku. Když chcete něco dělat pořádně, zabere to více času, než kolik toho stihne celý tým dohromady. Proto přicházíme dříve, abychom měli jistotu, že stihneme naši speciální přípravu, a pak se přidáme ke zbytku týmu," uvedl Čech.

Brankář se podle jeho slov od hráčů v poli naprosto odlišuje. "A tím nemyslím jen to, že může hrát rukama, ale především to, že je na svou práci sám. Stejné to tak může být i na tréninku. Hráči potřebují vydržet běhat 90 minut, já ne. Já jen potřebuji být v pořádku, mít rychlé reakce a reflexy, mít sílu pro vzdušné souboje a dynamiku při startu na míč," řekla opora české reprezentace.

Čech také znovu zdůraznil, že nejdůležitější je soustředění. "Teď ve středu proti Fulhamu jsem neměl 70 minut co dělat. Pak se však objevilo několik nebezpečných situací, které jsem musel vyřešit, abych nás udržel ve vedení," dodal.

Při utkání s Fulhamem si Čech přivodil i menší zranění, které ho však nebude limitovat pro zápas se Sunderlandem. "Přežiju to, nepochybuji o tom, že budu na zápas připraven," uvedl Čech.

Chelsea by doma proti Sunderlandu měla potvrdit pozici lídra. Zvláště když soupeř venku nevyhrál od dubnového utkání v Hullu. "Je to ale nebezpečné utkání, protože oni umějí být venku hodně nepříjemní. To dokázali i poslední remízou 1:1 na Tottenhamu. Navíc mají nebezpečné rychlé protiútoky. Musíme se na ně dobře připravit," dodal.

Reklama

Související témata: