Hlavní obsah

Tottenham senzačně zvrátil derby na Arsenalu, Chelsea znovu vybouchla

LONDÝN

Kohouti ve slavném londýnském derby dokonale zaskočili Kanonýry. Fotbalisté Arsenalu prohráli ve 14. kole Premier League s rivalským Tottenhamem 2:3 a připravili se o možnost posunout se aspoň na pár hodin do čela tabulky o bod před Chelsea. Arsenal přitom po prvním poločase vedl 2:0! Podruhé za sebou si nečekanou porážku připsala vedoucí Chelsea. Prohrála 0:1 v Birminghamu a bodově se na ni dotáhl Manchester United.

Foto: Tom Hevezi, ČTK/AP

Hráči Tottenhamu Gareth Bale (vpravo), Peter Crouch (uprostřed) a William Gallas oslavují vítězství.

Článek

Dramatičnost Premier League neztrácí, spíš naopak. „Liga je hodně vyrovnaná, nejvyrovnanější za necelých pět let, co jsem v Arsenalu. Každý zápas je strašně těžký,“ líčí Tomáš Rosický.

Jen kdyby hrál víc zápasů a konečně se také trefil... „Každý chce hrát co nejvíc, i já. Hlavně bych chtěl hrát velké zápasy. Chelsea, Liverpool, Manchester City, do všech jsem šel jen jako náhradník. Ale zase musím být objektivní, protože ti hráči, s nimiž se střídám, dávají góly. Já za čtyři měsíce nedal žádný, tak se ani nemůžu divit.“

Tušení kapitána národního týmu nezklamalo, po návratu ze středečního mezistátního utkání v Dánsku usedl v derby s Tottenhamem znovu jen na lavičku náhradníků... I bez Rosického však měl Arsenal v prvním poločase jasně navrch, jeho přímočarost na Tottenham platila. V 9. minutě se po kolmici Fabregase trefil z těžkého úhlu Nasri a ve 27. minutě završil Šammach rychlou kombinaci Fabregase s Aršavinem.

Jenže Kanonýři už doma rozdali hodně bodů. „Na vlastním hřišti jsme prohráli s nováčky Newcastlem i West Bromwichem. A naprosto zaslouženě. To musíme zlepšit, doma by se mělo hlavně vyhrávat,“ přál si Rosický.

Tohle přání mu absolutně nevyšlo. Brzy po přestávce se bitva o severní Londýn začala senzačně otáčet. Již v páté minutě druhého dějství skóroval Bale a potvrdil, že na podzim není k udržení. Domácí kapitán Fabregas pak ve zdi nepochopitelně sáhl po míči rukou a Van der Vaart z penalty vyrovnal. Rosický přišel na trávník v 77. minutě místo Nasriho. Byl tedy u toho, když Kaboul čtyři minuty před koncem vstřelil hlavou po přímém kopu Van der Vaarta vítězný gól Tottenhamu...

Právě Rosický se v páté minutě nastavení postaral o poslední střelu utkání, jeho pokus po zemi však brankář Gomez lapil a uchránil tak hostům všechny tři body.

Arsenal si připsal dvě nepříjemné kaňky. Poprvé po 17 letech prohrál na domácí půdě derby s úhlavním rivalem Tottenhamem. Navíc prohrál doma podruhé za sebou, což se mu stalo poprvé od roku 1997. Naopak Tottenham ukončil sérii 68 zápasů bez vítězství v zápasech na hřištích týmů "velké čtyřky" - Arsenalu, Chelsea, Liverpoolu a Manchesteru United.

Těžká domácí porážka se Sunderlandem nečekaně výrazně poznamenala lídra tabulky. Chelsea nedokázala využít zaváhání Arsenalu a prohrála podruhé za sebou, tentokrát 0:1 v Birminghamu. Český brankář Petr Čech si tak znovu musí počkat na jubilejní 150. nulu v dresu Chelsea. Smát se naopak může Manchester United - poklidnou výhrou 2:0 nad Wiganem se Fergusonův tým bodově dotáhl na Blues a je horší jen o skóre.

Anglická fotbalová liga - 14. kolo:
Arsenal - Tottenham 2:3 (9. Nasri, 27. Šammach - 50. Bale, 67. Van der Vaart z pen., 86. Kaboul), Birmingham - Chelsea 1:0 (17. Bowyer), Blackpool - Wolverhampton 2:1 (3. Varney, 44. Harewood - 86. Doyle), Bolton - Newcastle 5:1 (18. a 90. obě z pen. Davies, 50. a 72. Elmander, 39. I Čong-jong - 52. Carroll), Manchester United - Wigan 2:0 (45. Evra, 77. Hernández), West Bromwich - Stoke 0:3 (85. z pen. a 90. Walters, 55. Etherington z pen.), Liverpool - West Ham United 3:0 (18. Johnson, 27. Kuijt z pen., 38. Rodriguéz).

Reklama

Související témata: