Hlavní obsah

Rosický pomohl Arsenalu k vítězství, Berbatov pěti góly sestřelil Blackburn

BIRMINGHAM

Český záložník Tomáš Rosický byl jednou z hlavních postav utkání 15. kola Premier League mezi domácí Aston Villou a Arsenalem. Zápas nakonec skončil 4:2 pro Kanonýry. Rozhodující branku vstřelil Marván Šamach, jehož do šance přihrávkou vyslal Tomáš Rosický. Gólové představení předvedl divákům na Old Trafford Dimitar Berbatov z Manchesteru United, který nastřílel Blackburnu pět gólů, svěřenci Alexe Fergusona zvítězili 7:0 a minimálně do neděle se dostali na první příčku tabulky.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Tomáš Rosický z Arsenalu (vlevo) slaví gól s úspěšným střelcem Marouanem Šamachem.

Článek

Rosický nastoupil s kapitánskou páskou na rukávě a od začátku dirigoval ofenzivní smršť, kterou se svěřenci Arséna Wengera ve Villa Parku prezentovali. Český záložník byl také prvním, kdo mohl poprvé vstřelit branku. Ve 14. minutě se řítil sám na brankáře domácích, ale nepovedenou střelu Friedel v pohodě zlikvidoval. Kanonýři si na branky museli počkat na konec úvodního poločasu. Ve 39. minutě se výkop hostujícího brankáře Fabianského dostal až k Aršavinovi, který svou individuální akci na levé straně zakončil kličkou v pokutovém území obránci Dunnovi a přesnou přízemní střelou k tyči. Hned v následující minutě mohl vedení navýšit Nasri, jenž v osamoceném úniku obešel brankáře Villans, ale rozvlnil pouze boční síť. Francouz si chuť spravil v samém závěru úvodního dějství. Aršavin přetáhl kop od rohového praporku, Nasri se do míče položil volejem a střelou k pravé tyči skóre navýšil. Druhou půli začali domácí tlakem, který vyústil v branku. Odvrácený centr si na hrudi zpracoval Clark a střelou z hranice pokutového území nedal brankáři Kanonýrů šanci. Hosté si dvoubrankové vedení brzy vzali zpět. Rosický kolmou přihrávkou vyslal Šamacha, jenž špičkou kopačky prostrčil balón pod padajícím Friedelem do branky. Přesto se domácím podařilo konec zápasu zdramatizovat. Podruhé v zápase se, tentokrát hlavou, prosadil Clark. Arsenal však svůj náskok ubránil a v závěru navíc přidal čtvrtý gól, když se prosadil Wilshere.

Manchester deklasoval Blackburn

Kanonýři se na chvíli ocitnuli v čele ligové tabulky, kde je však vystřídal Manchester United, který na Old Trafford rozstřílel Blackburn 7:0. V základní sestavě Rudých ďáblů se objevil Wayne Rooney, hlavní postavou zápasu však byl jeho útočný parťák Dimitar Berbatov, který otevřel skóre už ve druhé minutě právě po Rooneyho asistenci. Další přihrávku anglického reprezentanta přetavil v branku Park. Ve 27. minutě využil Bulhar ve službách United obrovskou hrubku obrany domácích a proměnil samostatný nájezd v třetí branku.

Hattrick Berbatov zkompletoval ve 47. minutě po přihrávce Naniho. Portugalec sám se mezi střelce zapsal hned v následující minutě, když obelstil Chimbondu a přesnou střelou překonal Robinsona v bráně Rovers popáté. Celkově šestý a svůj čtvrtý gól přidal Berbatov v 62. minutě. A za osm dalších minut se radoval znovu. Tentokrát se snažil najít před bránu nabíhajícího Rooneyho, ale míč se k němu odrazil zpátky, tak ho poslal do zívající odkryté brány. Čestný úspěch zaznamenal Blackburn po zásahu Samby.

Jen bod za remízu vybojovali na hřišti Stoke fotbalisté Manchesteru City, kteří vedli po brance Richardse z 81. minuty. Vyrovnávací branku však vstřelil domácí Etherington v nastaveném čase.

Premier League, 15. kolo:
Aston Villa - Arsenal 2:4 (52. a 71. Clark - 39. Aršavin, 45. Nasri, 57. Šamach, 90.+3. Wilshere), Bolton - Blackpool 2:2 (76. Petrov, 89. Davies - 28. Evatt, 58. Varney), Everton - West Bromwich 1:4 (42. Cahill - 16. Scharner, 26. Brunt, 75. Tchoyi, 87. vlastní Distin), Fulham - Birmingham 1:1 (53. Dempsey - 20. Larsson), Manchester United - Blackburn 7:1 (2.,27, 47, 62. a 70. Berbatov, 23. Park, 48. Nani - 84. Samba), Stoke - Manchester City 1:1 (90.+2 Etherington - 81. Richards), West Ham - Wigan 3:1 (35. Behrami, 56. Obinna, 75. Parker - 86. Cleverley), Wolverhampton - Sunderland 3:2 (50. Foley, 81. Hunt, 89. Ebanks-Blake - 67. Bent, 77. Welbeck).

Reklama

Související témata: