Hlavní obsah

Rosický šanci využil. Wenger teď touží konečně získat s Arsenalem trofeje

Fanoušci fotbalistů Arsenalu už pět let marně čekají na zisk trofeje. Ani před sezónou nepatřili Kanonýři mezi nejžhavější aspiranty, ale kouč Arséne Wenger věří, že se jeho tým stále zlepšuje a na tituly by mohl letos dosáhnout. Jak ukázalo sobotní vítězství na hřišti Aston Villy (4:2), Kanonýři se umí k super výkonu vyšvihnout i pod taktovkou kapitána Tomáše Rosického, který parádně nahradil zraněného Ceska Fabregase.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Tomáš Rosický z Arsenalu (vlevo) slaví s úspěšným střelcem Marouanem Šammachem.

Článek

Už se zdálo, že pokud Tomáš Rosický nastoupí v základní sestavě, přináší to Londýňanům spíše smůlu. V posledních dvou zápasech Ligy mistrů nastoupil od prvních minut a jak v Doněcku, tak v Braze se podílel na nevýrazných výkonech mužstva, které v obou případech odešlo poražené a zkomplikovalo si postup do jarního osmifinále.

V Braze se navíc zranil Fabregas, to však dalo Rosickému šanci na základní sestavu v lize proti Aston Ville a český reprezentant ji využil parádně. „Měl sice naložit lépe se dvěma šancemi v první půli na hranici šestnáctky, ale hře dával spád a parádně poslal do šance Šamacha,“ chválí kapitána české reprezentace server Goal.com, který mu udělil nadprůměrnou známku 7 (maximum je 10).

Stejnou známku vytáhl i deník The Sun. „Vydařené utkání pro českého reprezentanta, který si zasloužil nastoupit v základní sestavě a rozhodně nezklamal. Blýskl se brilantní asistencí při třetím Šamachově gólu,“ píše zase blog Arsenalu The Gunning Hawk. Sobotní výkon by tak mohl pomoct českému záložníkovi k častějšímu vytěžování v Premier League, kde k důležitým zápasům zatím naskakoval jen z lavičky náhradníků.

Wenger: Pořád se zlepšujeme

Po boku Rosického se ke skvělým výkonům rozehrál také Nasri, Aršavin a zmiňovaný Šamach. Kanonýři tak nyní mohou dvojnásob litovat ztraceného zápasu s Tottenhamem z minulého týdne. Kdyby dokázali z vedení 2:0 vytěžit výhru, mohli nyní vévodit celé Premier League. Momentálně však ztrácí na vedoucí Manchester United dva body.

„Já ale cítím od začátku sezóny, že zápas od zápasu jsme stále silnější a silnější, hlavně co se týče týmové hry a ducha,“ řekl kouč Wenger. „Není důvod, proč bychom se neměli ještě dále zlepšovat,“ dodal.

Slova chvály a optimismu se však už delší čas snáší spíše na ofenzívní část hry Arsenalu. Experti se shodují, že klíčovou slabinu, oproti favoritům Premier League či Ligy mistrů, má celek z Emirates Stadium v obraně.

„Časy Winterburna, Adamse, Boulda a Dixona jsou dávno pryč. Současná obranná čtyřka postrádá správný instinkt. Například Clichy je skvělý talentovaný hráč, ale chybí mu disciplína a koncentrace. Je typickým úkazem Arsenalu – hodně nadějný, ale neumí to naplno prodat. Posily Squillaci a Koscielny mě nijak nepřesvědčily. Wenger by měl raději investovat do pořádného stopera, který by nastupoval vedle Vermaelena, až se vrátí do hry,“ myslí si komentátor Eurosportu a semifinalista MS 1990 Paul Parker.

Prokletí v brance

Dlouhodobou bolestí je na Emirates Stadium také post gólmana, jehož výkony se pochopitelně odrážejí i do hry obranné čtyřky. Po Lehmannovi a Almuniovi se nyní často stává terčem kritiky momentální jednička v bráně Lukasz Fabianski.

„Tenhle Polák je absolutně nespolehlivý a je slabinou svého týmu. Žádná obrana na světě nebude fungovat dobře, pokud nevěří rozhodnutím svého gólmana,“ pokračuje Parker. Pokud však Arsenal v zimě dobře posílí defenzívu, má podle Parkera při současných výkyvech Manchesteru United i Chelsea možná jedinečnou šanci zaútočit v Premier League na titul.

Arsenal má však více „želízek v ohni“ a jak se zdá, Wenger chce útočit na zisk trofeje na všech frontách. Neváhá tak poslat své opory i do úterního zápasu Carling Cupu proti Wiganu: „Nastoupíme se silným týmem. Ale zase nezapomínejte, že hrajeme poslední měsíc a půl každé tři dny. Musím ještě zvážit, v jakém jsou hráči stavu a kdo bude potřebovat v úterý odpočívat.“

Reklama

Související témata: