Hlavní obsah

Kalas se těší na stáž v Chelsea, podzim v Olomouci hodnotí kladně

Přestože je druhým nejmladším hráčem, který na podzim naskočil do první ligy, je Tomáš Kalas spolu se sparťanem Václavem Kadlecem zřejmě nejcennějším fotbalistou, který po českých trávnicích běhá. Sedmnáctiletý stoper Olomouce má již v kapse smlouvu s Chelsea, která za něj neváhala zaplatit přes sto milionů korun. Nyní se Kalas chystá do Londýna na stáž, při které se rozhodne, zda zůstane v Chelsea natrvalo, nebo se ještě vrátí na hostování do Olomouce.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Olomoucký stoper Tomáš Kalas (vlevo) dostává od sportovní ředitele Franka Arnesena dres Chelsea.

Článek

"Na jednu stranu mám strach z toho, jak jsem připraven, na druhou stranu se samozřejmě moc těším, že poznám prostředí klubu a splní se mi sen trénovat s hráči Chelsea," řekl Kalas v rozhovoru pro ČTK prostřednictvím hráčské agentury Sport Invest. "Dohoda s Chelsea je taková, že nyní pojede na delší kemp a pak se rozhodne, jestli tam zůstane, nebo se vrátí zpět k nám," doplnil trenér Olomouce Zdeněk Psotka.

Chelsea získala Kalase již v létě, ovšem nechala ho na hostování v Olomouci, aby si postupně zvykal na dospělý fotbal. "Rozhodně mě ale nijak neomezuje to, že už patřím Chelsea. Samozřejmě to v podvědomí mám, ale zatím jsem toho tolik nedokázal, abych se cítil nějak povýšeně," uvedl mladý stoper.

Na podzim sice v první lize odehrál jen čtyři zápasy, přesto hodnotí rozhodnutí setrvat v Olomouci pozitivně. "Myslím, že z hlediska mého postupného rozvíjení kariéry je to tak, jak to má být. Mám čas se jazykově připravit. Z hlediska silové a kondiční připravenosti je to otázka dlouhodobější, takže se to v tuto chvíli zatím hodnotit nedá. Není kam spěchat, proto beru tento půlrok kladně," prohlásil.

Přípravu narušilo zranění

Trenér Psotka původně plánoval dát Kalasovi na hřišti více prostoru, ovšem okolnosti mu to nedovolily a nechal ho tak častěji hrát za B-tým třetí ligu. Že by ale kvůli tomu byl nějak pod tlakem ze strany Chelsea, prý nehrozí. "Jediný tlak, který na mě je s ohledem na Tomáše, si vytvářím sám v sobě. Tomáš se rozhodl zůstat tady, což je poměrně výjimečné, jelikož tito mladí kluci většinou chtějí rychle pryč. Proto jsem ho chtěl nasazovat častěji, ale přípravu mu narušilo zranění, navíc se nám skvěle rozehráli Radim Kučera s Alešem Škerlem, takže se až tolik nedostal do zápasů," litoval Psotka.

Nepochybuje však o tom, že Kalas má před sebou velkou budoucnost. "Je na něm vidět, že ve své kategorii je to obrovský talent. Má fotbalové vlastnosti, které jiní hráči nemají. Stále je to mladý hráč a chybí mu zkušenosti, což někdy bylo vidět, jeho schopnost vnímat a učit se je však výborná, proto je každým zápasem lepší a lepší," chválil Psotka.

Také Kalas si spolupráci s trenérem velmi pochvaluje. "Myslím, že trenér Psotka dovedl do ligy novou filosofii, a ta se mu vyplácí. To, že je přísný a kritický, je jen dobře, protože když je na hráče trenér přísný, dělá to pro ně. On ví nejlíp, že z nich může být mnohem víc, než jsou teď. Jsem moc rád, že je v Olomouci právě on," těší Kalase.

Hodně pomohl brankář Drobisz

V posledním ligovém kole proti Příbrami naskočil podruhé na podzim do základní sestavy se dvěma devatenáctiletými obránci Ondřejem Murinem a Milanem Machalickým a spolu s Tomášem Janotkou vytvořili obranu s průměrným věkem 20,7 let. "Hrálo se mi dobře, rád nastupuji do zápasu, kde hraje více mladých. Hodně nám pomáhal brankář Petr Drobisz, který jako vždy šéfoval obraně," řekl Kalas.

Právě proti Příbrami si připsal i svoji první asistenci na gól v první lize, když posadil míč na hlavu kolegovi ze stoperské dvojice Murinovi. "Byla to náhoda, že jsem si odběhl do lajny. Dostal jsem od Hořy (Tomáše Hořavy) balon. Snažil jsem se to co nejlépe odcentrovat. A zrovna jsem trefil Ondru Murina. Necentroval jsem adresně, spíš abych trefil ten prostor, který jsem chtěl. Naštěstí jsem ho trefil," popsal situaci Kalas, který je hlavním důkazem dobré olomoucké práce s mládeží.

Video ze zápasu s Příbramí se stejně jako z ostatních jeho zápasů dostalo i na Chelsea, s níž byl po celý podzim v úzkém kontaktu přes skauta Jana Říčku. "V kontaktu jsme byli prakticky pořád. Když jsem byl nemocný, zraněný, vyčerpaný hned to pan Říčka věděl. Po každém zápase se ptal na pocity a na to jak jsem hrál, na výsledek a podobně. Řekl bych, že v Londýně toho vědí dost."

Sám také více vnímal výsledky Chelsea, ovšem neměl příliš možnost její zápasy sledovat naživo. "Zrovna v termínech, kdy Chelsea hrála, jsem měl většinou trénink nebo zápas, takže jsem zápasy bohužel přímo sledovat nemohl. Ale monitoroval jsem její výsledky dodatečně. Až do posledních tří zápasů si vedli výborně, pak se Chelsea trochu přestalo dařit, a to i proto, že má hodně zraněných," hodnotil.

Radost mu dělá fakt, že trenér Carlo Ancelotti postupně zapracovává do týmu mladé hráče jako Brumu, McEachrena, Van Aalhota, Kakutu a další. "Je to moc dobrá zpráva, která mě motivuje a dodává odhodlání na sobě pořád a pořád pracovat," dodal Kalas.

Reklama

Související témata: