Hlavní obsah

Agenti ničí fotbal. Dostali příliš velkou moc, varuje rekordman Alex Ferguson

Kam ten anglický fotbal spěje, ptají se čím dál častěji osobnosti ostrovní kopané poté, co prestižní Premier League začínají ovládat nové pořádky, s nimiž se ne všichni dokáží ztotožnit. Obzvlášť v posledních týdnech plní sportovní rubriky anglických médií zprávy, nad kterými nejeden fanoušek či odborník jen nevěřícně kroutí hlavou.

Foto: Phil Noble, Reuters

Alex Ferguson varoval před rostoucím vlivem hráčských agentů.

Článek

Ozval se i Sir Alex Ferguson, který o víkendu překonal rekord klubové legendy Matta Busbyho a stal se nejdéle sloužícím manažerem v Manchesteru United. Fergusonovi se nelíbí, jak v anglické Premier League devalvovala pozice manažera, který se stává figurkou v podivných hrách novodobých klubových majitelů. Jeho poznámka se týkala hlavně vyhazovu jeho kamaráda Sama Allardyce z Blackburnu, který se nejspíš musel poroučet kvůli nátlaku hráčských agentů.

„Podle mě je v současné době a poměrech, v nichž žijeme, hodně těžké vybudovat klub. Na trenéry působí obrovské tlaky agentů. Příkladem může být to, co se děje v Blackburnu, kde agent Jerome Anderson rozhoduje o budoucnosti Rovers. Jde o vážnou hrozbu fungování a vedení klubů,“  zlobil se Ferguson v rozhovoru pro Daily Telegraph.

Indové mají jiné vize než Allardyce

Blackburn na konci listopadu převzala indická společnost Venky´s,  zabývající se mimo jiné prodejem kuřecího masa, a noví majitelé krátce na to vyhodili respektovaného kouče, jemuž se i s malým rozpočtem celkem bez problémů dařilo udržet tým v nejvyšší soutěži.

Sam Allardyce už Blackburn nekoučuje.foto: Sport.cz/roverd.co.uk

„Chceme výsledky a Sam tuto výzvu přijímá. Určitě si zaslouží šanci,“ řekla při převzetí Blackburnu prezidentka Venky´s  Anuradha Desai. Stejná žena za čtrnáct dnů Allardyce vyhodila a své rozhodnutí komentovala následovně: „Tohle už bylo dlouho v našich hlavách. Není to nic proti Samovi, ale zkrátka máme jiné vize, chceme, aby klub rostl.“ Allardycova šance tedy trvala pouhé dva zápasy.

Do anglických médií později prosáklo, proč musel nejspíš Allardyce odejít. Venky´s si totiž jako nové posily vyhlédli pro mnohé překvapivě Krise Boyda a Brazilce Geovanniho. Oba jsou klienti hráčské agentury SEM, která pomáhala zprostředkovat Venky´s koupi Blackburnu.  Allardyce měl však o posilách jiné představy.

„Špičkoví manažeři, kteří mají výsledky, se vyhazují. Majitelé přicházejí z jiných zemí a nejsem si jistý, že rozumí fotbalu. Jde o ego, chtějí hračku, se kterou by si mohli hrát. Je to celé bláznivé,“ komentovala nedávno dění nejen v Blackburnu bývalá dlouholetá opora Manchesteru United Roy Keane.

„Vyhodit manažera se už stalo trendem a divil bych se, kdyby si v Blackburnu neřekli, že když to mohli udělat v Newcastlu, proč bychom to nemohli udělat i my,“ pokračoval Alex Ferguson.

Ale nejde jen o vyhozené manažery. Z podobného ranku je i příběh nespokojeného Argentince Carlose Tévéze, kterého podle jeho poradce Kiy Joorabchiana rozlobil blíže nespecifikovaný nesplněný slib ze strany generálního ředitele Garryho Cooka tak, že chce z Manchesteru odejít.

„Odkdy se má hráč starat o něco jiného než je vztah s trenérem, s kolegy v kabině a především s těmi, kteří platí všechny ty nehorázné mzdy, tedy s fanoušky,“ ptá se známý anglický komentátor Jim White.

I v Česku se často mluví o rostoucím tlaku agentů na trenéry, aby prosazovali jejich klienty do základních jedenáctek. Nejčastěji se o tom spekulovalo v souvislosti se seniorskou reprezentací a s národním týmem do jedenadvaceti let.  Před rokem se také v médiích v podobném duchu probíraly podivné nákupy posil pražské Slavie typu Dušana Vasiljeviče, Benjamina Vomáčky či Jana Hanuše, které zastupovala agentka Hana Nováková.

Reklama

Související témata: