Hlavní obsah

Drogba vyzval k zastavení násilností v Pobřeží slonoviny

PAŘÍŽ

Kapitán fotbalové reprezentace Pobřeží slonoviny a útočník londýnské Chelsea Didier Drogba vyzval k zastavení násilností, které v této africké zemi vyvolaly sporné prezidentské volby na konci listopadu. Během nepokojů dosud zahynulo nejméně 173 lidí.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Útočník Chelsea Didier Drogba

Článek

"Žádám každého z vás, všechny manažery, vojáky i fanoušky, aby zanechali násilí a místo toho ze všech sil pomohli nastolit klidnou a zodpovědnou demokracii, na kterou naše země čeká," citovala Drogbovo prohlášení agentura Reuters.

Nepokoje vyvolaly výsledky listopadových voleb, v nichž se vítězem prohlásil dosavadní prezident Laurent Gbagbo, podporovaný armádou a ústavním výborem. Podle ústřední volební komise ale nejvíce hlasů získal Alassane Ouattara, kterého za vítěze považují i Evropská unie a Africká unie.

"Doufám, že se brzy najde řešení a vyhneme se násilnostem v ulicích," uvedl Drogba, který už má s podobnou situací zkušenosti. V roce 2006, kdy se reprezentace Pobřeží slonoviny poprvé představila na mistrovství světa, pomohl spolu s dalšími hráči národního týmu sjednat příměří po pětileté občanské válce.

Později mír také podpořil, když se zasadil o přesunutí kvalifikačního zápasu o postup na mistrovství Afriky do města Bouake, které je baštou Gbagbových odpůrců.

Reklama