Hlavní obsah

Časté vyhazovy trenérů? Za to mohou boháči z ciziny, říká Ferguson

MANCHESTER

Dlouholetý kouč Manchesteru United Alex Ferguson si rýpnul do zahraničních vlastníků, kteří se šíří jako povodeň anglickým fotbalem. Podle skotského trenéra ostrovní kopanou změnili, ale nikoliv k lepšímu. Přinesli podle něj především kulturu netrpělivosti s trenéry. „A je to horší a horší,“ podotkl Ferguson.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Trenér Manchesteru United Alex Ferguson

Článek

„Máme v lize nové vlastníky z různých končin, ze Spojených států, Ruska, Blízkého východu. Nemyslím si ale, že mají stejnou trpělivost jako lidé, kteří kluby vlastnili před nimi. Tehdy byli dědové a otcové v rolích šéfů klubů i po 40 let. Měli větší trpělivost, nyní je to jiné a stále se to zhoršuje,“ cituje Fergusona britský list Guardian.

Podle Fergusona není jednoduché pracovat v novém ovzduší, zvláště pak pro mladé trenéry, kteří především sbírají zkušenosti a sebedůvěru. „Víte, čas je pro kouče velmi důležitý. Pokud ho máte, můžete svou filozofii uplatnit napříč klubem a položit základy budoucích úspěchů. Ale tenhle čas dnes trenéři nemají,“ doplnil slavný kouč s tím, že vedení klubů by mělo svým mužům na lavičkách více věřit.

V Anglii bývalo vždy zvykem dát trenérům důvěru pro delší časové období, nechat je pracovat a soudit je až s časovým odstupem. I proto mohli na lavičkách i těch nejslavnějších celků s vysokými ambicemi setrvat trenéři dlouhá léta. Příkladem je samotný Ferguson, který vede United už přes 24 let. A třeba Arsene Wenger zase koučuje Arsenal 14 let.

Být k hráčům upřímný a mít k nim respekt

Ferguson je přesvědčen, že Manchester United profituje ze stability na trenérském postu. Za tu dobu vybojoval klub řadu trofejí a ani letos to nevypadá, že by Ferguson už neměl hráčům co dát. United ještě neprohráli a jsou o dva body první před městským rivalem City, a to přitom mají dva zápasy k dobru.

„Pokud jste na špici ligy na přelomu roku, pak jste ve hře o titul,“ podotkl Ferguson. „Vždy mám za to, že se ve druhé polovině soutěže zlepšujeme a předpokládám, že něco podobného opět ukážeme a využijeme své zkušenosti. Není to ale jednoduchý ročník, vždyť si vzpomeňte - Wolves porazili Chelsea, Blackpool zase Liverpool.“

Ferguson odpovídal i na to, jak udržuje hráče v pohodě, přestože často točí sestavou a nikdo nemá své místo jisté. „Obecně se vyplácí mít k nim respekt a nechat jim vlastní prostor. Pokud mají hráči svůj názor, je to skvělé, jsem šťastný, když si s nimi mohu pohovořit. Jsem k nim upřímný a vždy vědí, kdo bude hrát příští týden a kdo bude na lavičce. A když pak vyhráváme, je zřejmé, že děláme věci dobře,“ zakončil Ferguson.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články