Hlavní obsah

Lampard: Chelsea ztratila vítěznou mentalitu

Z trápící se Chelsea v letošní sezóně jako by vyprchala vítězná mentalita, která klub zdobila v minulých letech plných hojnosti a sbírání řady úspěchů. Připouští to tahoun londýnského klubu Frank Lampard, podle kterého se do atmosféry v týmu po bídných výsledcích z posledních týdnů vkradly pocity nejistoty. Dvaatřicetiletý hvězdný záložník ale věří, že pokračování v tvrdé práci může Chelsea vyvést z krize.

Článek

"Teď jsou v nás takové pocity, že jdeme na hřiště a nevíme, co se tam stane. Když jsme na konci minulé sezóny i dřív vysoko vyhrávali, tak jsme si nepřipouštěli nic jiného než vítězství," uvedl Lampard v obsáhlém rozhovoru pro britský deník The Sun.

I spoluhráč brankáře Petra Čecha se ale souží při pohledu na tabulku anglické ligy, v níž jsou "Blues" až pátí se ztrátou devíti bodů na vedoucí Manchester United, který má ještě zápas k dobru. Vidina obhajoby loňského titulu se tak pro Chelsea po každém odehraném kole rozplývá víc a víc.

"Dřív jsme se cítili neporazitelní. Ale teď si nejsme tak jistí. Abych byl upřímný, přemýšlíme tak všichni. Člověk si nemůže pomoci, když se nedaří," podotkl Lampard, který většinu sezóny zmeškal kvůli letní operaci kýly.

Chelsea od začátku listopadu sehrála patnáct zápasů a vyhrála jich jen pět. V lize za stejné období uspěla jen ve dvou z jedenácti utkání a rychle se poroučela ze špice tabulky. "Je to špatná situace, už nemůžeme dělat další chyby," tvrdil Lampard.

Pro toho byla těžkou ranou především poslední ligová prohra 0:1 minulou středu s Wolverhamptonem, bojujícím o záchranu. "Všichni čekali, jak vyhrajeme a zase se vrátíme do boje o titul. Ale oni si zasloužili zvítězit," ocenil Lampard podceňovaného soupeře.

V Lampardovi ale vzbudil naděje poslední zápas Chelsea, která o víkendu v utkání Anglického poháru rozdrtila Ipswich 7:0. Lampard si nyní vybavuje situaci z loňského března, kdy Chelsea vypadla z osmifinále Ligy mistrů s Interem Milán a vzápětí remizovala v ligovém utkání v Blackburnu, ale pak hrozící krizi zažehnala tím, že se celý tým sešel v tréninkovém centru v Cobhamu a hráči si chyby vzájemně vyříkali.

"Pak jsme porazili Portsmouth 5:0 a Aston Villu 7:1 a od té chvíle jsme každého lehce přehráli," zavzpomínal Lampard na období, v němž se Chelsea odrazila k zisku ceněného "double", který klub získal poprvé v historii.

Vinu nechce svalovat na vyhazov asistenta 

Současné trápení týmu nechce svalovat na to, že od mužstva v rozehrané sezoně překvapivě odešel u hráčů oblíbený asistent Ray Wilkins, s nímž vedení klubu neobnovilo smlouvu. "Ano, loni jsme získali double a byl u toho i Ray, který je teď pryč... Rozhodnutí dělá vedení klubu. Kdyby tady zase Roman Abramovič (majitel Chelsea) nebyl, nevyhráli bychom tři tituly," připomněl Lampard roky 2005, 2006 a 2010, kdy Chelsea ovládla anglickou ligu.

"To, co se děje mimo hřiště, je důležité. Ale my máme pořád tým na to, abychom poráželi týmy, s nimiž jsme teď prohrávali. Odchod Raye tak nemůžeme použít jako výmluvu," prohlásil Lampard.

Na hráčích samých prý je, jestli se situace Chelsea letos ještě změní k lepšímu. "Musíme pracovat pořád tak jako doteď a pořád jít za trenérem. Když to uděláme, tak věřím, že se to otočí. Když ne, tak k obratu nedojde," řekl Lampard.

Reklama

Související témata: