Hlavní obsah

Džeko pomohl Manchesteru City k výhře, Čech s Chelsea vychytal čisté konto

LONDÝN

Bosenský útočník Edin Džeko přispěl hned ve svém úvodním startu za Manchester City k vítězství svého týmu. Ve 23. kole Premier League porazili Citizens Wolverhampton 4:3 a Džeko asistoval u třetí trefy. Tři body za výhru vybojovali také fotbalisté Chelsea, v jejichž bráně vychytal další čisté konto Petr Čech. Blues porazili před vlastními diváky Blackburn 2:0. Tomáš Rosický se v dresu Arsenalu kvůli chřipce neobjevil, přesto Kanonýři zvítězili v londýnském derby na hřišti West Hamu 3:0.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Fotbalisté Manchesteru City se radují z branky.

Článek

Na vysoké vítězství v FA Cupu 7:0 nad Ipswichem chtěli proti Blackburnu navázat hráči Chelsea, v jejichž základní sestavě opět nechyběl reprezentační brankář Petr Čech. Kouč domácích Blues Carlo Ancelotti poslal od začátku zápasu na hřiště tři útočníky, kteří celou první půli marně dobývali Robinsonovu branku. Drogbovi překazili šanci obránci, Anelkova technická přízemní střela skončila mimo. Mezi tyče se nevešla ani hlavička Lamparda.

Domácí před koncem úvodní půle svůj tlak ještě vyostřili. Drogbův centr z pravé strany tečoval před bránu nabíhající Anelka, ale balón pouze lízl tyč hostující brány. Francouzský útočník se pokusil znovu otevřít skóre na začátku druhé půle. Ani tentokrát se však jeho křižná střela do brány nevešla. Fotbalisté ze Stamford Bridge se branky dočkali v 57. minutě. Centr od rohového praporku propadl k Ivanovičovi, který s dávkou štěstí propálil balón mezi obránci a pod rukavicí brankáře Robinsona. Klid do řad obhájce titulu vnesl brankou v 76. minutě Anelka, který tečoval Ivanovičovu hlavičku, a upravil na konečných 2:0.

Dvě branky Manchesteru City vstřelil Tévez

Před vlastními diváky v utkání proti Wolverhamptonu si odbyl premiéru v Premier League v dresu Manchesteru City bývalý teplický útočník Edin Džeko, který na Britské ostrovy přestoupil z německého Wolfsburgu. Vstup do zápasu ale domácím vůbec nevyšel. Už ve 12. minutě se zblízka prosadil Milijaš, který dorazil míč za Hartova záda. Domácím se však povedl dokonalý obrat. Pět minut před koncem úvodní části míč z rohového kopu propadl k na zadní tyči volnému Kolo Tourému, jenž propálil tři protihráče a gólmana.

Edin Džeko (vpravo) s trenérem Manchesteru City Robertem Mancinimfoto: Reuters

A ve druhé půli Manciniho svěřenci obrat dokonali. Do vedení Citizens poslal po nádherné individuální akci Tévez. Argentinec získal na hranici pokutového území míč, prosadil se proti čtyřem soupeřům a střelou mezi nohama brankáře skóroval. V 53. minutě na sebe upozornil i Džeko. Při rychlém brejku vysunul nabíhajícího Yaya Tourého, který svou šanci proměnil. Na 4:1 zvýšil svou druhou brankou v zápase Tévez, když hlavičkou umístil Zabaletův centr do břevna, odkud se míč odrazil za brankovou čáru.

Hostům se podařilo zápas zdramatizovat. V 68. minutě odpískal sudí Mason pokutový kop po zákroku Lescotta na Doylea, který sám postižený útočník proměnil. Čtyři minuty před koncem na jednobrankový rozdíl upravil Zubar. Více ale Wolves nestihli a Manchester City nakonec zvítězil 4:3.

Výhru Gunners zařídili Van Persie a Walcott

Na lavičce Arsenalu pro chřipku chyběl kapitán národního týmu Tomáš Rosický. V základní sestavě West Hamu se naopak objevil Radoslav Kováč.  Kanonýři plnili v londýnském derby od začátku zápasu roli favorita. Už ve 13. minutě přihrál z pravé strany dovnitř pokutového území Walcott, kam si naběhl Van Persie a nedal Greenovi v bráně Kladivářů šanci.

Nizozemský útočník byl při chutí. Krátce po půlhodině hry zakončil svou šanci, v níž se objevil tváří v tvář vybíhajícímu Greenovi, střelou do tyče. Tři minuty před koncem úvodního poločasu poslal balón od brankové čáry k penaltovému bodu, kde svého obránce předskočil Walcott a nekompromisní ranou pod horní tyč navýšil vedení hostů. I v poslední brance Kanonýrů měli prsty Walcott s Van Persiem. Anglický reprezentant získal pokutový kop po zákroku Wayna Bridge a Nizozemec ho s přehledem proměnil.

Anglická fotbalová liga - 23. kolo:
Chelsea - Blackburn 2:0 (57. Ivanovič, 76. Anelka), Manchester City - Wolverhampton 4:3 (49. a 66. Tévez, 40. K. Touré, 54. Y. Touré - 12. Milijaš, 68. Doyle z pen, 86. Zubar), Stoke - Bolton 2:0 (37. Higginbotham, 63. Etherington z pen.), West Bromwich - Blackpool 3:2 (37. a 87. Odemwingie, 52. Morrison - 11. Vaughan, 80. Taylor-Fletcher), Wigan - Fulham 1:1 (57. Rodallega - 86. Johnson), West Ham - Arsenal 0:3 (13. a 77. z pen. Van Persie, 41. Walcott).

Reklama