Hlavní obsah

Sebevědomí Aršavina je v troskách. Hvězda Kanonýrů nechápe propad formy

LONDÝN

Zářil na Euru 2008, podmanil si ruský Zenit Petrohrad a dařilo se mu i v londýnském Arsenalu. Jenže teď se ruský reprezentant Andrej Aršavin trápí. Nedává góly a jeho herní sebevědomí je v troskách. Trenér Arsenalu Arséne Wenger už sází na jiné „koně“ a fanoušci z Emirates Stadium se k bývalému miláčkovi pomalu obracejí zády. Hráče s takovým propadem formy jen neradi vidí v základní sestavě týmu.

Článek

Devětadvacetiletý forvard přeřazení na lavičku přijal a sám pochybuje, zda se mu podaří se z mizérie vůbec někdy dostat.

„Když dostanu míč, začínám přemýšlet: Mám se pokusit obejít protihráče? Neztratím při tom míč? A co kdybych raději přihrál? Nebudou si myslet, že se jen zbavuji míče? Bojím se převzít iniciativu. V takové situaci se každé rozhodnutí ukáže jako špatné. Promarníte tak spoustu příležitostí, což se mi také v posledních zápasech stávalo,“ postěžoval si Aršavin v anglickém listu The Sun.

„Bohužel v lidském těle není žádný vypínač, který by vypnul takové myšlenky. Potřebuji hrát a trénovat. Po pár dobrých výkonech se kuráž a rychlost rozhodování vrátí,“ pokračoval.

Nemám zrychlení, ví Rus

Aršavina hlavně zaráží fakt, že hodně ztratil z rychlosti a akcelerace a připouští, že si momentálně Theo Walcott a Samir Nasri zaslouží místo v sestavě více než on. „Nemám dostatečné zrychlení. Od začátku sezóny cítím, že jsem dostatečně rychlý jen v některých pasážích. Důvod? Ten opravdu neznám. Možná je to tím, že stárnu,“ hledal vysvětlení rodák z někdejšího Leningradu.

Hráč, kterého vykoupil Arsenal z Petrohradu za 15 miliónů liber, popírá, že by za poklesem jeho formy stály prohřešky v životosprávě. „Od začátku sezóny už ani nepiji Coca colu a alkohol už vůbec ne. Trenéři mi připravují speciální cvičení zaměřené na získání rychlosti. Prožívám období, kterým si prostě musím projít. Nemám si co vyčítat. Nedělám nic, co by mě odvádělo od fotbalu,“ dodal Aršavin.

Ruský fotbalista v minulé sezóně nastoupil k pětadvaceti ligovým zápasům v základní sestavě a pětkrát jako náhradník a dokázal nastřílet deset gólů. Letos se v lize objevil sedmnáckrát v základní sestavě a dal čtyři góly.

Reklama

Související témata: