Hlavní obsah

Jiránek postoupil do finále poháru, ale Birmingham možná opustí

Pocity velkého vnitřního rozpolcení drtí českého fotbalistu Martina Jiránka. Ve středu večer s Birminghamem City zažil velký úspěch, když nenápadný tým postoupil do finále anglického Ligového poháru proti slavnému Arsenalu. Na druhou stranu Jiránka trápí, že dostává jen velmi málo šancí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Martin Jiránek na archivním snímku

Článek

Během sezóny nastoupil jednatřicetiletý obránce jen ke třem zápasům, zvažuje proto odchod z klubu. Nebránil by se návratu do Ruska, kde strávil šest let ve Spartaku Moskva před loňským letním přesunem právě do Birminghamu.

"Myšlenky odejít jsou ve mně už dost dlouho a myslím, že je reálný můj přestup. Zklamalo mě, jak se pro mě tady to angažmá vyvinulo," řekl v rozhovoru s ČTK Jiránek. Ve středečním pohárovém zápase s West Hamem se teprve potřetí v sezóně objevil na hřišti, byť ze Spartaku přišel jako velká posila se zkušenostmi ze zápasů reprezentace nebo v Lize mistrů.

Sezóna ale Jiránkovi přinesla kruté vystřízlivění: v anglické lize zatím nenastoupil ani jednou, třikrát dostal šanci "jen" v pohárových duelech. Pro Jiránka, který byl na své minulé štaci ve Spartaku jako kapitán nepostradatelná součást sestavy, to byla rána.

Trenér ho chválil, ale nestavěl

"Nesl jsem to docela těžko. Ve Spartaku jsem za poslední roky odehrál úplně všechno, když jsem nebyl zraněný. Myslím, že mám i na to hrát v Birminghamu. Trenér mě pořád chválil, líbily se mu moje výkony v přípravě, ale stejně mě nenechal hrát," líčil Jiránek.

Trenérovi Alexi McLeishovi už také sdělil, že by si rád našel nové angažmá. "Možná i proto mi teď dal s West Hamem šanci. Je to docela zvláštní. Celou sezónu jsem nehrál a teď odehraju zápas, ve kterém jde o postup do finále poháru," uvedl Jiránek. Do sestavy se dostal poté, co obrana Birminghamu v sobotu vyhořela na hřišti ligového lídra Manchesteru United

Po utkání s West Hamem prý cítil i trochu zadostiučinění, když slyšel slova kouče chválící výkon českého obránce. "Trenér říkal něco ve smyslu, že mě měl nechat hrát už mnohem dřív, že to je jeho chyba a stydí se za ni," řekl Jiránek. "Osobně jsem rád za to, že mi zápas vyšel. Ale jedno utkání zase nemůže moc změnit na tom, jak vnímám celou sezónu," řekl mistr Evropy do 21 let z roku 2002.

I Kováč ho rád viděl na hřišti

Po utkání s West Hamem přijal gratulaci také od krajana a bývalého parťáka ze Spartaku Moskva Radoslava Kováče, který se ve středu v dresu "Kladivářů" neobjevil. "Byl prý také rád, že mě konečně vidí zase na hřišti," uvedl Jiránek.

Ze svého angažmá v Anglii, na které se tolik těšil, je Jiránek prý rozpačitý. Nejen kvůli malému hernímu vytížení. Rozpačitý je také z úrovně samotné anglické ligy, která prý Jiránka zklamala. "Prvních šest týmů je skvělých a hrají výborný fotbal, ale o zápasech týmů z druhé poloviny ligy se snad nedá bavit jako o fotbale. Je to jen nakopávaná a něco takového jsem rozhodně nečekal. Docela rychle jsem z toho nadšení vystřízlivěl. V Rusku i poslední celek ligy hraje kombinačně a o něco se snaží, tady je to jen boj," prohlásil Jiránek.

Netají, že právě do Ruska, kde zažil dobré časy ve Spartaku Moskva, se možná zase vrátí. A není vyloučeno, že už v lednovém přestupním termínu. Obnovená kariéra ve Spartaku ale prý už není na pořadu dne. "Uvidíme, možná vyjde něco jiného. V Rusku se může přestupovat až do poloviny března, takže času je relativně dost. Ale třeba zůstanu v Birminghamu," řekl Jiránek.

Reklama

Související témata: