Hlavní obsah

Arsenal je prokletý a hvězdy selhávají, říká Petit. Wenger ale o titulu nepochybuje

LONDÝN

Černých čtrnáct dnů mají za sebou fotbalisté Arsenalu, kteří během dvou týdnů přišli o šanci na zisk hned tří trofejí. Nejprve nečekaně selhali ve finále Carling Cupu proti Birminghamu, pak je vyřadila Barcelona z Ligy mistrů a o víkendu ukončil jejich naděje v Anglickém poháru Manchester United. „Zdá se, že je klub prokletý. Klíčoví hráči Arsenalu selhávají,“ myslí si bývalý hráč Arsenalu Emmanuel Petit.

Foto: Reuters

Trenér Arsene Wenger viní z posledních neúspěchů zejména nešťatsné okolnosti

Článek

Pokud chtějí svěřenci Arsena Wengera ukončit šestileté čekání na vítězství v některé ze soutěží, musejí vyhrát Premier League, v níž ztrácejí tři body na vedoucí Manchester United, ale mají o jedno odehrané utkání méně než ligový lídr. Právě s United však Londýňané vypadli z FA Cupu a v přetahované o titul většina nezaujatých fanoušků věří spíše klubu z Manchesteru.

„Já opravdu doufám, že Arsenal titul získá, jinak si bude muset Arsene Wenger klást nepříjemné otázky. Samotného mě to bolí, protože jsem velkým fanouškem Arsenalu. Pokud si někdo za poslední roky zaslouží vyhrát titul, je to právě Arsenal. Hlavně za to, jaký předvádí fotbal,“ pokračoval Petit.

Může za to Fabregasova forma?

Jednou z příčin posledních neúspěchů Gunners je podle něj úpadek formy Fabregase, který však ve čtvrtfinále FA Cupu nenastoupil. „Mám dojem, že musí zapracovat na psychice. V poslední době předvádí výkony pod svými možnostmi. Zdá se, že trochu trpí komplexem z Barcelony, svého bývalého klubu,“ myslí si mistr světa z roku 1998.

Cesc Fábregas v poslední době nemá oslnivou formu.foto: Reuters/Rafael Marchante

Podle něj nemá současný Wengerův výběr správnou mentalitu. „Od roku 2005, kdy tým opustili hráči jako Vieira a Pires, se Wenger vydal zcela jiným směrem. Spoléhá na mladý a tvárný tým. Hra Arsenalu už má svůj ´trademark´, ale hráči zkrátka nemají vítěznou mentalitu,“ kritizuje Pires.

Současní fotbalisté jeho bývalého klubu prý často hrají proti svojí přirozenosti. Hodně se jich podle jeho mínění snaží napodobovat hru Fabregase, aniž by na to měli jeho kvality.

Wenger: Prohospodařili jsme tři velké výzvy

Kouč Wenger si v poslední době musel vyslechnout hodně kritiky. On sám však málokdy namíří kritická slova do vlastních řad. „Prohospodařili jsme tři velké výzvy trochu podivným způsobem. Jednu gólem z ničeho v poslední minutě, druhou za velmi podivných okolností v Barceloně a třetí tady v Manchesteru, který nás nepřehrával,“ hodnotil poslední neúspěchy kouč.

Sezónu však rozhodně nepovažuje za ztracenou. „Nemám pocit, že nám sezóna proklouzává mezi prsty. Věřím, že to nakonec dokážeme. Tohle byl pro nás dobrý test. Teď se můžeme dát znovu dohromady a ukázat mentální sílu a sounáležitost,“ řekl Wenger po vyřazení od Manchesteru, na jehož úkor by rád s Arsenalem slavil titul.

„Kdybych poslouchal všechny názory na náš tým, pak bych to musel brát jako zázrak, že ještě deset kol před koncem ligy útočíme na titul. Skoro nikdo v Anglii nám nevěřil, že se vůbec vejdeme do elitní čtyřky. Jediné, co na to mohu říct, je, že jsem připraven ze sebe všechno vydat, abychom titul získali,“ dodal Wenger.

Reklama

Související témata: