Hlavní obsah

West Ham měl United na lopatě, Rooney hattrickem zavelel k velkému obratu

PRAHA/LONDÝN

Fotbalisté Manchesteru United udrželi svůj výrazný náskok v čele Premier League, byť v sobotním duelu 31. kola na hřišti West Hamu tahali 65 minut za kratší konec. Domácí totiž po dvou proměněných penaltách z první půle drželi svého soka v šachu, mat ale dali pod vedením Wayna Rooneyho hosté. Kanonýr United v průběhu 14 minut druhé půle vstřelil hattrick a na konečných 4:2 pro Manchester upravil Hernandez. Druhý Arsenal po remíze 0:0 s Blackburnem ztrácí sedm bodů.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Mužem prvních pětadvaceti minut byl Mark Noble v dresu West Hamu, který se ze značky pokutového kopu nemýlil ani po ruce Evry, ani po faulu Vidiče na Carltona na hranici šestnáctky. Pro Kladiváře vývoj utkání z říše snů a na dosah výsledek zaručující opuštění sestupového pásma.

Rooney byl ale proti. V 65. minutě kontroverzní špílmachr snížil parádní trefou z přímého kopu, když zatočil míč těsně nad zdí k tyči a gólman West Hamu Robert Green se natahoval marně. Za osm minut ukázal Rooney další fotbalovou parádu, když si ve středu hřiště na hranici šestnáctky sklepl prudký pas Valencii, posunul míč do ideálnější střelecké pozice a bez milosti křižnou střelou ke vzdálenější tyči zakončil.

V 73. minutě byl obrat dokonán, možnost pokutového kopu totiž dostali i United a Ronney se nemýlil ani napotřetí. Tečku za utkáním pak udělal „Chicharito“ Hernandez, jenž bez problémů poslal míč do odkryté branky domácích po rázném přízemním centru Giggse, který prošel pod nohama obou stoperů West Hamu.

Drogba zachránil Chelsea alespoň bod

Obhajoba titulu se vzdálila Chelsea. Blues začali na stadiónu Britannia špatně a už v osmé minutě překonal brankáře Petra Čecha z povedené individuální akce útočník Stoke Jonathan Walters. Hosté, kteří vyhráli předchozí tři ligová utkání, ve 33. minutě vyrovnali. Na Anelkův centr si naskočil Didier Drogba a přesnou hlavičkou přerušil své desetizápasové čekání na soutěžní gól. Útočník z Pobřeží slonoviny skóroval poprvé od 24. ledna.

Po přestávce měli překvapivě více šancí domácí, kteří na své půdě v roce 2011 ještě neprohráli. Naděje "Blues" na bodový zisk podržel několika výbornými zákroky Čech. Na jeho výkon nedokázali navázat spoluhráči, střídající kanonýr Fernando Torres prodloužil čekání na gól v novém klubu na osm soutěžních utkání. Chelsea tak v šestém vzájemném souboji nad "Hrnčíři" v rámci Premier League poprvé nezvítězila.

Kanonýři potřetí remizovali

Arsenal potvrdil, že se mu v současnosti v domácí soutěži příliš nedaří, a potřetí za sebou v ní pouze remizoval. V posledních pěti soutěžních utkáních navíc "Kanonýři" nezvítězili.

Domácí na stadiónu Emirates nedokázali vstřelit Blackburnu branku ani v závěrečné čtvrthodině, kdy sestupem ohrožený tým dohrával bez vyloučeného záložníka Stevena N'Zonziho. Šanci na první ligový zásah v sezoně nedostal záložník Tomáš Rosický, který zůstal jen mezi náhradníky.

Liverpool prohrál na hřišti zachraňujícího se nováčka West Bromwiche 1:2 a poprvé po dvanácti ligových utkáních s ním ztratil body. Z výhry proti svému bývalému zaměstnavateli se mohl radovat domácí trenér Roy Hodgson. První výhru WBA nad "Reds" od února 1981 zařídil dvěma proměněnými penaltami v druhém poločase záložník Chris Brunt.

Sobotní program anglické ligy uzavře zápas Arsenal - Blackburn, který se hraje od 18:30.

Anglie - 31. kolo
West Ham - Manchester United 2:4 (11. Noble z pen., 25. Noble z pen. – 65. Rooney, 73. Rooney, 79. Rooney z pen., 84. Hernandez), Birmingham - Bolton 2:1 (4. Phillips, 59. Gardner - 70. Elmander), Everton - Aston Villa 2:2 (38. Osman, 83. Baines z pen. - 47. a 68. Bent), Newcastle - Wolverhampton 4:1 (22. Nolan, 45. Ameobi, 50. Lovenkrands, 90.+3 Gutierrez - 58. Ebanks-Blake), Stoke - Chelsea 1:1 (8. Walters - 33. Drogba), West Bromwich - Liverpool 2:1 (62. a 88. Brunt obě z pen. - 50. Škrtel), Wigan - Tottenham 0:0, Arsenal - Blackburn 0:0.

Reklama

Související témata: