Hlavní obsah

VIDEO: Rooney oslavil hattrick sprostými nadávkami, Anglie je pobouřena

LONDÝN/ PRAHA

Nezkrotný kanonýr Manchesteru United Wayne Rooney se zase jednou vyznamenal. A v sobotním utkání Premier League v londýnském Upton Parku dokonce hned dvakrát. Nejdřív když hattrickem otočil skóre duelu s West Hamem, vzápětí když vychrlil do objektivů televizních kamer Sky Sports spršku nadávek. Fotbalová Anglie je jeho chováním pobouřena natolik, že na Rooneyho čeká stání před disciplinárkou.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Wayne Rooney - nejprveparádní hattrick, pak sprška sprostých nadávek.

Článek

Počínal si jako smyslů zbavený. Parádním hattrickem nasázeným během necelé čtvrthodiny otočil průběh střetnutí Premier League s kladiváři, a namísto oslav řval do kamer televizní stanice Sky Sport přenášející zápas do celého světa: „Fuck you, fuck you!“

Televize zavalená stížnostmi

Vedení televize bylo samozřejmě zaplaveno tisícovkami stížností od diváků, kteří poukazovali hlavně na to, že po sobotním obědě seděly před obrazovkami děti, které musely naslouchat tirádě sprostých Rooneyho výlevů.

„Bylo to něco naprosto nepřijatelného,“ zkritizoval okamžitě Rooneyho náměstek generálního ředitele anglického profesionálního fotbalu John Bramhall v rozhovoru pro BBC. „Podíváme se na videozáznam a rozhodneme co dál,“ přidal ředitel FA pro rozvoj fotbalu Trevor Brooking. „Nesmíme schvalovat obscénní a urážlivé projevy.“

Omluvil se Manchester i Rooney

Sprostá scéna v podání Rooneyho přišla navíc pouhý týden po té, co anglická asociace odstartovala na ostrovech kampaň, jejímž cílem je víc respektu k soupeřům, rozhodčím, funkcionářům na fotbalových stadionech.

Manchester i Ronney samotný si úlet samozřejmě uvědomili a hned přispěchali s omluvou. „Rodičům, jejich dětem, všem, kdo utkání sledovali, se hluboce omlouvám. Byla to naprosto nevhodná reakce, jež se zrodila z velkých emocí, ale která nebyla namířena proti nikomu konkrétnímu,“ kál se Rooney.

I Ferdinand prosí o shovívavost

I jeho spoluhráč Rio Ferdinand se kanonýra zastal a žádal novináře, aby byli Waynemu shovívaví. „Mluvil jsem s ním, moc ho ta reakce mrzí. Sám nejlépe ví, že se stalo něco špatného,“ napsal Ferdinand na Twitter.

Rooneyho úlet skončí před disciplinárkou nejspíše jen finanční pokutou, k zastavení činnosti anglický fotbalový tribunál nesáhne. Útočníkovi Manchesteru mohou ovšem přitížit jeho krajně sarkastické poznámky na adresu anglických fanoušků po bezgólové remíze s Alžírskem na mistrovství světa v Jižní Africe.

„Je krásné vidět, když vás vlastní fanoušci vypískají. Tomu se říká podpora,“ zkritizoval Rooney lonmi v červnu v Kapském Městě anglické fotbalové příznivce, za což se jim hned vzápětí musel omluvit.

Reklama

Související témata: