Hlavní obsah

Torres je horší nákup než Ševčenko. Chelsea s ním tratí 2 milióny za minutu

LONDÝN

Trápení kdysi obávaného kanonýra Fernanda Torrese po lednovém přestupu do Chelsea nebere konce. Agónie posily za 50 miliónů liber se v plné nahotě ukázala v odvetě čtvrtfinále Ligy mistrů proti Manchesteru United, proti němuž byl španělský útočník téměř neškodný. Po poločase jej nahradil Didier Drogba, který si počínal mnohem lépe. Nemohoucnost mistra světa a Evropy se začíná stávat terčem narážek řady britských médií.

Foto: Reuters

Zklamaný Fernando Torres. V dresu Chelsea čeká na gól už jedenáct zápasů

Článek

Například bulvární The Sun uvádí, že Torres působil v odvetě na menším prostoru než brankář United Van der Sar. V této souvislosti připomíná list Torresův exkluzivní plat 180 tisíc liber týdně. Z platu, prémií a přestupní částky pak vypočítal, že Chelsea dosud zaplatila za španělského reprezentanta 74 855 liber, tedy přes dva milióny korun, za každou odehranou minutu zápasu, což se dosud rovnalo velmi špatné investici. Pro srovnání uvádí, že Javier Hernandez, který po přestupu do Manchesteru září, stál United o 730 tisíc liber na zápas méně.

Deník také vyobrazil Torrese v koláži, na níž sedí zavěšený v průhledné krabici poblíž Tower Bridge, čímž naráží na známou performanci iluzionisty Davida Blainea, který v boxu seděl více než čtyřicet dní bez jídla, což list okomentoval textem “Proč ta panika? David Blane nedělal nic celých 44 dní”.

Přestože Torresovo angažmá na Stamford Bridge je teprve na začátku, už nyní se anglická média zamýšlejí nad tím, zda se z bombastického přestupu nestane historicky nejhorší transfer v profesionálním fotbalu. Dosud za něj považovala příchod Andreje Ševčenka z AC Milán do Chelsea za 31 miliónů liber. V těsném závěsu za ním jsou i jiné akvizice, za něž miliardář Roman Abramovič vysázel tučné částky, jako například Hernan Crespo, Juan Veron, Adrian Mutu či Shaun Wrigt-Phillips. Podle některých anglických komentátorů je už teď jasné, že investice do Torrese je ještě horší než v případě Ševčenka.

Fernando Torres po boku spoluhráče Didiera Drogby. V odvetě proti Manchesteru byl útočník z Pobřeží Slonoviny mnohem efektibvější.foto: Reuters

Torres se dosud v jedenácti zápasech za Chelsea netrefil. Před jeho příchodem nastříleli Blues v posledních pěti zápasech sedmnáct gólů. S drahou posilou ve svých řadách pak nastříleli ve dvanácti duelech jen dvanáct gólů. Kouč Carlo Ancelotti navíc s Torresovým příchodem přešel ze systému 4-3-3, s nímž loni vybojoval double, na 4-4-2, čím také rozbil útočné duo Anelka, Drogba.

“Chelsea prostě měla šanci Torrese koupit. A neumím si představit klub, který by tohoto útočníka nechtěl. Byl to fantastický byznys,” hájil tah konkurenece manažer Manchesteru United Alex Ferguson, jemuž se však nákupy daří více než v londýnském klubu.

Nevyhovuje mu systém?

Seriózní britská média se snaží o hlubší analýzu příčin trápení pohasínající hvězdy. Se zajímavými postřehy přišel například deník The Guardian. “Zvláštností Eura 2008 byl fakt, že Španělé předváděli svůj nejlepší fotbal až poté, co se jim v semifinále proti Rusku zranil nejlepší kanonýr David Villa, kterého nahradil Cesc Fabregas a tým přešel z rozestavení 4-1-3-2 na 4-1-4-1. Torrese to dostalo do role osamoceného hrotu, ve které se vyšvihl k nejlepším výkonům na turnaji,” píše list.

Pokazuje tak na to, že Torres se nejlépe cítí právě v takovém rozestavení, kdy v útoku operuje sám, zatímco v Chelsea hraje v útočné dvojici. I Liverpool dokázal ze své bývalé hvězdy dostat nejvíce, pokud mohla hrát v útoku osamocena s podporou širší záložní formace.

Ale taktické rozestavení určitě není jedinou příčinou špatné efektivity drahého forvarda. Torresovi moc nevyšlo ani mistrovství světa, kde startoval po dlouhé rahabilitaci po operaci kolena. Od té doby jakoby mu chyběla rychlost a výbušnost, díky níž dokázal překonávat obrany soupeřů. Odtud možná pramení postupná ztráta sebevědomí, na níž se mohla podepsat i obrovská očekávání po přestupu do Chelsea za rekordní sumu.

Reklama

Související témata: