Hlavní obsah

Je Wenger v Arsenalu na odstřel? Pouze idioti ho mohou kritizovat, zastal se kolegy kouč Tottenhamu

LONDÝN/ PRAHA

Dost možná, že kouč Arsenalu Arséne Wenger je skutečně na odstřel. Šest let bez trofeje, to by bylo i na shovívavé majitele Gunners příliš. A nic na tom nemění, že jedenašedesátiletého francouzského kouče hájí angličtí kolegové, že na ofenzivní fotbal předváděný jeho týmem zaznívají ódy a příliv mladých hráčů do prvního týmu Kanonýrů neustává. „Umím si představit, že nastane chvíle, kdy musíte rozhodnout o dalším kroku,“ podpořil spekulace kolem Wengerovy budoucnosti kapitán Arsenalu Cesc Fábregas.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Že by snad kouč Arsenalu Arséne Wenger četl z trávy na Emirates Stadium svou budoucnost?

Článek

Už pět let Arsenal nevyhrál žádnou trofej. A nezíská ji ani v roce šestém. Tedy pokud se nestane zázrak a on letos na titul v Premier League přece jen nedosáhne, což se vzhledem k labilitě Kanonýrů a jejich soustavným kolapsům jeví jako utopie. Wenger přesto pořád mluví o naději na primát a vize se nevzdává, i když jeho tým ztrácí na vedoucí Manchester United už šest bodů a v tabulce musel vyklidit i druhou příčku.

Jinde by tlak neustál, přisadil si Fábregas

„V Anglii je situace jiná, než třeba ve Španělsku, kde by podobný tlak neustál. Přesto si dovedu představit chvíli, kdy se bude rozhodovat o dalším kroku. Zda jsou pro klub prioritou vítězství, nebo vývoj hráčského kádru,“ podnítil diskuse o dalším Wengerově osudu kapitán Arsenalu Cesc Fábregas v rozhovoru pro španělský časopis Don Balon.

Wenger okamžitě osočil španělské žurnalisty, že Fábregasova slova překroutili a navíc neposlali rozhovor k autorizaci, redakce Don Balon si však stojí na svém. „Je to naprosto věrný přepis Fábregasových slov, už z úcty k němu jsme nezměnili jediné slovo,“ tvrdí a aby dokázala pravdivost svých slov, umístila audionahrávku interview na své webové stránky.

Už jen já a Van Persie, posteskl si kapitán

Fábregas si stěžuje nejen na svou pozici v mužstvu a úkoly, jež od Wengera má, ale dodává, že pokud chce Arsenal konečně vyhrát nějakou trofej, musí přivést zkušené hráče.

„Vždyť z celého hráčského kádru jen já a Van Persie pamatujeme vítězství v FA Cupu před šesti lety. Jinak nikdo,“ medituje španělský legionář, podle něhož bylo proto letos tak důležité, aby Gunners vyhráli alespoň Carling Cup. Ani to se však nestalo, na Arsenal padlo těžkých 13 dnů, kdy přišel o všechno. Prohrál ve finále s Birmingham City 1:2, v Lize mistrů skončil na Barceloně, v FA Cupu vypadl s Manchesterem United. Teď ani na titul nedosáhne.

Obral ho o body a teď se ho zastal

„Kdo volá po Wengerově hlavě, neví nic o fotbale. Vůbec nechápu, jak ho může někdo kritizovat. Wenger má za sebou takové výsledky, že se nemusí nikomu zpovídat, natož se před někým obhajovat,“ zastává se svého francouzského kolegy kouč Tottenhamu Harry Redknapp.

Paradoxně trenér, jehož mužstvo způsobilo Arsenalu v letošní sezóně největší trable, neboť ho obralo o body v obou vzájemných zápasech. Nejprve v listopadu na Emirates Stadium, kde Spurs prohrávali po půlhodině již 0:2, ale nakonec 3:2 vyhráli, poté ve středeční odvetě, kdy smazali dvoubrankové manko a střetnutí dotáhli k remíze 3:3.

„Wenger odvádí úžasnou práci, se svým týmem hraje báječný fotbal, získal spoustu trofejí, takže se nemusí hájit. Kritizovat ho mohou jen idioti, kteří si tak kompenzují svůj smutný život,“ obhajuje francouzského „Profesora“ kouč Harry Redknapp, i když mnozí britští komentátoři upozorňují, že Wenger má do svého někdejšího „profesorského“ vystupování nebetyčně daleko.

Už to není "Profesor", všimli si komentátoři

„Už nesedí klidně na lavičce, je nervózní, podrážděný, stále si na něco stěžuje,“ všímají si, že se francouzský kouč, který s Arsenal vyhrál třikrát Premier League, čtyřikrát FA Cup a jednou se s ním dostal do finále Champions League, změnil. „Vím, v Anglii je to jiné než jinde v Evropě, v klubu se bere zřetel i na jiné věci než na vítězství. Arsenal je ekonomicky stabilním klubem, který rok co rok startuje v Lize mistrů, vždy bojuje až do samého konce, spoléhá na mladé hráče. Ale přesto...,“ naznačil mnohé Fábregas. Wenger má sice v Arsenalu podepsanou smlouvu až do roku 2014, ale otázkou je, co přinesou dny příští. A hlavně co přinese konec sezóny, jestliže v ní kanonýři zůstanou zase bez trofeje.

Reklama

Související témata: