Hlavní obsah

VIDEO: Rudí ďáblové prohráli na Arsenalu a panikaří, Ferguson mluví o spiknutí

LONDÝN/ PRAHA

Teď už by se mohli Ferguson s Mourinhem chytit za ruce, neboť si společně notují. I skotský sir ve službách Manchesteru United Alex Ferguson po nedělní prohře na Arsenalu totiž naznačil, že se jeho Rudí ďáblové stávají obětí spiknutí rozhodčích. „Je to znepokojující, když nás sudí mohou připravit o úspěch a slávu,“ pravil mnohoznačně trenér leadera anglické fotbalové Premier League poté, co se obrovský bodový náskok jeho týmu smrskl na pouhé tři body.

Foto: Darren Staples, Reuters

Kouč Manchesteru United Alex Ferguson (vpravo) udílí pokyny útočníkovi Wayneovi Rooneymu.

Článek

Rudí ďáblové padli na londýnském Emirates Stadium a moc a moc se třesou, aby titul vůbec získali. Před osmi týdny měli na Chelsea k dobru patnáct bodů, teď už jen tři.  A to je ještě za týden čeká konfrontace s největším konkurentem. Pravda, v domácím prostředí, jenže to zase až tak obrovská výhoda pro Manchester není, neboť před rokem získala Chelsea mistrovský titul právě díky výhře na Old Trafford.

Teď má jen o tři body méně a navlas stejný rozdíl ve skóre - osmatřicet branek.

S kým se v boji o titul ještě utkají?
Manchester United (73 bodů): Chelsea (doma), Blackburn (venku), Blackpool (doma)
Chelsea (70 bodů): Manchester United (venku), Newcastle (doma), Everton (venku)
Arsenal (67 bodů): Stoke City (venku), Aston Villa (doma), Fulham (venku)

Může se proto někdo divit narůstající nervozitě v řadách v Fergusonova týmu? Posteskům, pocitům křivdy, výhradám k rozhodčím, slovům o spiknutí? I po nedělní prohře s Arsenalem měl skotský sir Ferguson pocit, že sudí Foy jeho týmu ublížil. Po zákroku na Owena tři minuty před koncem měl podle jeho mínění pískat penaltu.

„Owen by se nesnížil k filmování. Jasná penalta,“ zlobil se Ferguson

Útočník Manchesteru United Michael Owen.foto: Reuters/Christian Charisius

„Televizní záběry potvrdily, že to od Clichyho faul byl. Evidentní kopanec, po němž měla přijít penalta. Rozhodnutí sudího je v kontextu s druhým zápasem o to podivnější,“ narážel Owen na sobotní střetnutí Chelsea s Tottenhamem, v němž rozhodčí naopak evidentně pomohl největšímu soupeři Manchesteru, když uznal neregulérní góly Lamparda a Kaloua.

Dvě křivdy. Která byla větší?

Ferguson a jeho hráči cítí křivdu i přesto, že na Arsenalu spáchal rozhodčí Foy podraz daleko větší. Po půlhodině totiž neodpískal evidentní penaltu za házenkářský zákrok Vidiče v šestnáctce. „Však jsem od lidí slyšel, že si nemáme nač stěžovat,“ přiznal Michael Owen.

„Pro rozhodčího bylo velice těžké tuto situaci posoudit. Pro čárového zrovna tak. Nemůžeme opravdu očekávat, že sudí uvidí úplně všechno,“ vykrucoval se Ferguson.

„To bylo nejen na penaltu, ale možná i na červenou kartu,“ měl jasno kouč Gunners Arséne Wenger a připustil, že i proti jeho týmu se mohl pokutový kop kopat. „Házenkářský zákrok Vidiče byl ovšem mnohem evidentnější, i když připouštím, že ho rozhodčí vidět nemusel,“ připustil v nebývale dobrém rozpoložení. Aby ne, když jeho mladý tým, jenž se navíc musel obejít bez zraněného kapitána Fábregase, Manchester zaslouženě porazil.

Fergie, titul je tvůj, švitořil Wenger

„I tak Fergie blahopřeji. Titul je tvůj,“ netajil nakonec francouzský „Profesor“ přesvědčení, že i přes nedělní ztrátu si Manchester nenechá titul sebrat.

Trenér Arsene Wenger rozhazuje rukama. Po házenkářském zákroku Vidiče ale sudí penaltu nepískal. foto: Reuters

„Je pořád v nejlepší pozici. Pak následuje Chelsea a teprve potom my. Bojovat ale budeme do posledních vteřin,“ tvrdil Wenger, i když dobře ví, že šance jeho týmu na primát už jsou jen čistě teoretické.

„Pojďme, bojujme, vyhrávejme a dokažme to,“ apeluje Ferguson na hráče, na něž čeká opravdu těžký den. Ve středu absolvují semifinálovou odvetu Champions Legue s německým Schalke, v neděli dost možná klíčový zápas v boji o titul s Chelsea.

Reklama

Související témata: