Hlavní obsah

VIDEO: Ferguson je z titulu United u vytržení. Jako Devon Loch nedopadneme, říká rozhodně

MANCHESTER / PRAHA

Skotský sir na lavičce Rudých ďáblů byl u vytržení. Z devatenáctého titulu, který jeho Manchester po nedělní výhře 2:1 nad Chelsea už de facto získal, z výkonu nestárnoucího Giggse a mladého Mexičana Hernándeze, jenž dal už po 36 sekundách gól, pro skvělé zákroky českého legionáře v bráně Blues Petra Čech měl také jen slova chvály. „Podali jsme brilantní výkon a mohli nastřílet alespoň šest branek. Potřebný bod získáme a titul získáme,“ rozplýval se Alex Ferguson.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Fotbalisté Manchesteru United Paul Scholes (vlevo) a John O´Shea a Darron Gibson se radují. Titul je jejich.

Článek

Po zasloužené výhře nad Chelsea prakticky stvrzující mistrovský titul byl Ferguson v náramném rozpoložení. Nad otázkou, zda by snad jeho tým o primát v Premier League nemohl v posledních dvou kolech přece jen přijít, dokonce vtipkoval, což se v jeho případě zase tak často nestává.

Útočník Manchesteru United Wayne Rooney (vpravo) s trenérem Alexem Fergusonem.foto: Reuters/Eddie Keogh

„Jako Devon Loch rozhodně nedopadneme,“ připomněl příběh legendárního dostihového koně, který v sedle s žokejem, a pozdějším světoznámým autorem detektivek Dickem Francisem padl v roce 1956 při Velké národní v Liverpoolu pětačtyřicet metrů před cílem k zemi ve chvíli, kdy nechal soupeře daleko za sebou a o jeho vítězství nepochyboval vůbec nikdo.

Chvála pro Hráška, superlativy pro Giggse

Manchesteru se ve dvou zbývajících zápasech  s Blackburnem a Blackpoolem něco podobného rozhodně nestane. Musel by totiž dvakrát prohrát a Chelsea oba zbývající zápasy vyhrát, aby o korunovaci přišel, neboť v Anglii nerozhodující o titulu vzájemná utkání, ale celkové skóre.

Způsob, jakým si Fergusonův celek poradil v rozhodující bitvě s Chelsea, ostatně podobné spekulace vylučuje. Už po šestatřiceti sekundách šel do vedení, když Čech neměl proti mladému Mexičanovi Hernándezovi nárok.

Útočník Manchesteru United Javier Hernandéz se raduje z branky.foto: Reuters/Darren Staples

„Počítal jsem, že mu bude trvat rok, než si řekne o místo v základní sestavě. Jenže on překonal všechna očekávání, stal se pro každého soupeře skutečnou hrozbou. Paul Scholes měl pravdu... Když ho viděl na jednom z prvních tréninků, prohlásil, že ten chlapec je schopen i jako náhradník nastřílet pětadvacet gólů,“ rozplýval se Ferguson nad výkonem „Hráška“, kterého koupil za 7 miliónů liber a jenž hned v premiérové sezóně dal v Premier League 13 branek, přičemž další přidal v pohárových střetnutích a v Lize mistrů.

I pro sedmatřicetiletého velšského veterána Giggse, jenž získal v Manchesteru už dvanáctý titul, měl samé superlativy. „Opět musím říct to, co budu opakovat i příští rok – byl naprosto úžasný. A když se mu vyhnou zranění, bude stejně úžasný i v další sezóně.“

Stejná slova chvály našel Ferguson i pro Petra Čecha v bráně Chelsea. „Předvedl několik fantastických zákroků. Nebýt jeho, mohli jsme klidně nastřílet i šest gólů. Vždyť jen co Rooney měl příležitostí,“ připomněl šance, při nichž Rooney nepochodil.

Úspěšná Fergusonova éra

Manchester však ani Čechova magie nezbrzdila, na zaslouženou výhru dosáhl a může s předstihem slavit titul. Devatenáctý, který v historii Premier League získá. „Od sezóny 1992 - 1993, kdy jsme pod mým vedením získali první, začalo fantastické období. V posledních sedmnácti, osmnácti letech už je naším konkurentem jen Arsenal a Chelsea, v posledních letech pak už jen Chelsea. Arsenal udělal letos velký skok, ale teď už šanci ztratil,“ netajil Ferguson působící nad Old Trafford od roku 1986, že mu prohra Kanonýrů 1:3 na hřiště Stoke City nahrála.

Ancelotti bez trofeje, přesto by chtěl zůstat

Kouč Chlesea Carlo Acelotti prohru a ztrátu mistrovských naději překousl. „Manchester hrál lépe než my a zasloužil si vítězství i titul,“ přiznal italský kouč, jehož tým dokončí sezónu bez zisku jakékoli trofeje. I proto se opětovně vynořily spekulace, že na Stamford Bridge předčasně skončí.

„Můj postoj znáte. Mám smlouvu ještě rok a chtěl bych zůstat, ale nezáleží na mých přáních. Po sezóně vedení klubu rozhodne a já budu muset verdikt přijmout,“ pravil klidně.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články