Hlavní obsah

Kalas může s Chelsea vyhrát ligu rezerv a těší se na reprezentaci

První výraznější úspěch při své zahraniční kariéře si na konto připsal talentovaný fotbalista Tomáš Kalas. Brzy osmnáctiletý stoper pomohl B-týmu londýnské Chelsea poprvé v historii vyhrát jižní část Premier League rezervních celků a v pondělí si zahraje s mistrem severu Blackburnem o celkové prvenství. Hned poté zamíří pomoci reprezentační devatenáctce v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Olomoucký stoper Tomáš Kalas (vlevo) dostává od sportovní ředitele Franka Arnesena dres Chelsea.

Článek

Chelsea si titul šampióa jihu Anglie zajistila pondělní výhrou nad Wolverhamptonem, která ji posunula na první místo o bod před Arsenal. "Jelikož Chelsea ještě nikdy v téhle soutěži první neskončila, tak je to bráno na velkou váhu. Mnohem víc je tu ale cennější pohár, ze kterého jsme vypadli v semifinále. I tak je to ale úspěch, který navíc můžeme vylepšit ve finále s Blackburnem," řekl v telefonickém rozhovoru s ČTK Kalas.

Dlouho se však zdálo, že ve finále se proti Chelsea představí Manchester United, s nímž rezerva Chelsea vypadla právě v semifinále poháru a prohrála i v lize. Zároveň United mají navrch i v boji o titul mezi seniorskými týmy a vyřadili Chelsea ve čtvrtfinále Ligy mistrů. I proto na Stamford Bridge plánovali odvetu.

"Manchester teď nemá asi oblíbenějšího soupeře než Chelsea, a i proto jsme jim to chtěli vrátit i za áčko. Ale já jsem nakonec radši, že je to Blackburn. I když je pravda, že s Manchesterem by to mohlo být zajímavější," řekl Kalas, který si případným pondělním triumfem ve finále může dát dárek k nedělním osmnáctým narozeninám.

Úspěch rezervy Chelsea je o to větší, že na rozdíl od konkurence nevyužívala posily z prvního týmu. "Co odešel Bruma a Van Aanholt na hostování, tak za nás hrál z áčka občas jen brankář Turnbull a McEachran. Během sezony ani s áčkem netrénujeme a soustředíme se sami na sebe," řekl Kalas.

Olomoucký odchovanec zamířil do Chelsea natrvalo v lednu a hned se zařadil mezi opory rezervního celku, kde nastupuje po boku brankáře Jana Šebka. Ten je v Chelsea již od roku 2007 a pomáhá mladému obránci se v Londýně zabydlet. "Moc mi pomáhá. Trávíme spolu hodně času. I Slovák Milan Lalkovič je dobrý kamarád. Je dobré, že tu mám lidi, kterým rozumím každé slovo," přiznal Kalas

Navíc je v častém kontaktu s hlavní českou hvězdou londýnského klubu brankářem Petrem Čechem. "S Petrem jsem v kontaktu skoro každý den. Většinou mají ve stejnou dobu tréninky, tak se potkáváme v zázemí tréninkového centra. Prohodíme spolu pár slov a jdeme trénovat," vyprávěl mladý stoper.

Za pět měsíců si na Londýn zvykl tak, že se tam cítí jako doma. "Teď se tu cítím dokonce ještě více doma než v Čechách, kam jsem se dostal jen třikrát na dva dny. Všechno je v pohodě, jak po osobní stránce, tak i kvůli tomu, že jsem toho odehrál dost za rezervu," zhodnotil Kalas.

Porovnat Premier League rezervních týmů s českou ligou si však netroufne. "To je těžké porovnat, protože u nás v lize hrají dospělí hráči, zatímco tady za rezervy hrají hráči většinou do 22 let. Ale zase to není dorostenecká liga, to ani náhodou," dodal.

To, že do pondělního finále rezerv postoupil Blackburn místo Manchesteru, zbavilo Kalase zbytečných starostí. Manchesteru se totiž nelíbil pondělní termín a to, že by se mělo hrát na Stamford Bridge, takže bojoval o přeložení. Pak by Kalasovi hrozilo, že by zápas nestihl. Už v úterý se totiž musí hlásit trenérovi reprezentace do 19 let Jaroslavu Hřebíkovi.

"Reprezentace vyhověla Chelsea v tom, abych mohl zůstat na pondělní zápas, přestože sraz je už v neděli. Kdyby se ale kvůli Manchesteru hrálo později, pak nevím, co by se dělo. Takhle je to ale bez problémů," oddechl si Kalas, který se na reprezentaci moc těší. "S většinou kluků se neznám, protože za devatenáctku jsem ještě nehrál. Znám jen pár kluků a pak Přikryla s Hálou z Olomouce. Zas to pro mě bude jiná zkušenost."

Devatenáctku čeká kvalifikační turnaj v Břeclavi, kde se pokusí probojovat na mistrovství Evropy. "Po roce se vracím na stejné místo a na stejný turnaj. Jen to bude jiná věková kategorie," připomněl Kalas, že loni v březnu pomohl sedmnáctce vybojovat v Břeclavi postup na mistrovství Evropy.

Tehdy měl ve skupině rovněž Nizozemce, na které narazí i tentokrát. Skupinu pak doplňují Rusové a Izraelci. Kalas prý sám neví, co od skupiny čekat. "S Nizozemci jsem hrál jen v sedmnáctce a s Ruskem a Izraelem ještě vůbec ne. Navíc v devatenáctce jsem poprvé, takže si vůbec netroufnu tipovat, jak budou rozložené síly. To poznám až na hřišti. Ale samozřejmě doufám, že my postoupíme," dodal.

Reklama

Související témata: