Hlavní obsah

Manchester City vyhrál Anglický pohár a po 35 letech má trofej

LONDÝN

Fotbalisté Manchesteru City se poprvé po 35 letech radují ze zisku nějaké trofeje. V sobotním finále Anglického poháru ve Wembley porazili Stoke 1:0 gólem Yayi Tourého a získali FA Cup popáté v historii a poprvé od roku 1969. Poslední trofej získali v roce 1976, kdy vyhráli Ligový pohár.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Yaya Toure (uprostřed) z Manchesteru City oslavuje spolu s Mario Balotellim svůj gól, kterým rozhodl finále FA Cupu proti Stoke.

Článek

"Mohu k tomu říct jen to, že jsem ohromně šťastný hlavně za naše fanoušky. Po těch mnoha letech si zasloužili konečně nějaký úspěch," řekl trenér Roberto Mancini, který získal pohár téměř s každým týmem, ve kterém působil. Jako hráč slavil se Sampdorií Janov a Laziem Řím, jako trenér dovedl k triumfu Fiorentinu, Lazio, Inter Milán a nyní i Manchester City. Neuspěl tak jen s Boloňou, ve které s fotbalem začínal.

Vyrovnané utkání rozhodl velmi dobrý výkon manchesterského "zlobivého dítěte" Maria Balotelliho. Italský útočník představoval pro obranu Stoke velkou hrozbu a byl také u klíčové situace.

Patičkou uvolnil do vápna Silvu, ten mu přihrávku vrátil a Balotelli v pádu vystřelil. Míč se odrazil k Tourému a ten potvrdil, že je v posledních týdnech klíčovou postavou City. Tvrdou ranou do středu branky zařídil jediný gól utkání.

Manchester City slaví první úspěch od příchodu nového majitele šejka Mansúra, který z klubu udělal jeden z nejbohatších fotbalových celků na světě. "Tohle je jen začátek. V létě budeme zase posilovat a budeme ještě silnější. Nejdůležitější je, že jsem ukončili to čekání," prohlásil obránce Micah Richards.

Stoke může těšit alespoň fakt, že zásluhou premiérové finálové účasti v Anglickém poháru se po dlouhých 37 letech představí v pohárové Evropě. "I tak je to ale zklamání. Dnes se nám nedařilo. Vyhrál zaslouženě lepší tým," řekl zklamaně brankář Thomas Sörensen, který dlouho držel naděje Stoke několika dobrými zákroky.

Fotbalový Anglický pohár - finále:
Manchester City - Stoke 1:0 (0:0)
Branka: 75. Y. Touré.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články