Hlavní obsah

Angličané nepodpoří při volbě prezidenta FIFA žádného kandidáta

LONDÝN

Anglická Fotbalová asociace (FA) nepodpoří při volbě prezidenta FIFA žádného kandidáta. Ani jeden z uchazečů, tedy současný šéf Sepp Blatter a jeho vyzyvatel Mohamed bin Hammám, nejsou pro představitele FA důvěryhodní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter

Článek

Fotbalová asociace se rozhodla zdržet hlasování po čerstvém korupčním skandálu, který odhalilo vyšetřování v britském parlamentu týkající se volby pořadatelů MS 2018 a 2022.

"Jsou tu dobře zdokumentované kauzy, ty starší i současné, v jejichž světle je pro FA složité podpořit jednoho z kandidátů," uvedl v prohlášení předseda FA David Bernstein.

Angličané válčí s FIFA od té doby, co prohráli v boji o organizování MS 2018 s Ruskem. Některým členům výkonného výboru vyčítají, že jim nedali přislíbené hlasy.

Bývalý předseda FA David Triesman navíc minulý týden parlamentnímu vyšetřování řekl, že korupce provázela i výběr kandidáta pro šampionát o čtyři roky později. Volbu vyhrál Katar, jenž měl podporu Asijské konfederace v čele s Bin Hammámem, jenž je navíc Katařan.

"Myslím, že je trochu zvláštní, když světová asociace číslo jedna, tedy Fotbalová asociace, má před sebou dva kandidáty a nemůže si vybrat, kterého podpoří," uvedl Blatter těsně předtím, než Angličané oficiálně oznámili, že se zdrží hlasování.

Švýcar Blatter, jenž šéfuje FIFA od roku 1998, usiluje o své čtvrté čtyřleté období ve vrcholné funkci.

Reklama

Související témata: