Hlavní obsah

VIDEO: Na Arsenal zbyla až čtvrtá příčka. Čech má nový rekord, ale Chelsea padla

LONDÝN

Anglie už týden zná svého mistra, kterým se stal Manchester United, ale i v posledním kole Premier League bylo o co hrát. Pět týmů bojovalo záchranu a hrálo se i o místa v evropských pohárech. Fotbalisté Arsenalu ještě donedávna usilovali o titul, jenže po posledním kole, v němž remizovali 2:2 ve Fulhamu, jim patří až čtvrtá příčka, což znamená, že v příští sezóně budou muset do předkola Ligy mistrů. Její hlavní soutěž si naopak zahraje Manchester City, který si výhrou 1:0 v Boltonu pojistil třetí místo. Už jistého sestupujícího z West Hamu doprovodí do druhé ligy Birmingham City s Martinem Jiránkem a Blackpool.

Foto: Toby Melville, Reuters

Fotbalisté Manchesteru City si pojistili třetí příčku v Premier League

Článek

Na dálku také sváděly souboj o páté místo zaručující start v Evropské lize týmy Tottenhamu Hotspur a Liverpoolu, které od sebe dělil jediný bod. Nakonec si pohárovou Evropu pojistil Tottenham po domácí výhře nad Birminghamem City 2:1.

„Kohouti“ pomalu mohli začít slavit krátce po přestávce, když z ničeho nic vypálil Rus Roman Pavljučenko z pětatřiceti metrů a jeho rána skončila přesně v šibenici.  Deset minut před koncem však srovnal Gardener a oživil tak naděje City, kteří letos slavně dobyli Ligový pohár, na setrvání v nejvyšší soutěži. Cestu do druhé ligy jim však potvrdil v devadesáté minutě svým druhým gólem Pavljučenko, který po chybě Faheye dal vítězný gól. Liverpool by i při zaváhání Spurs na pátou příčku stejně nedosáhl, protože prohrál v Birminghamu s Aston Villou 0:1.

Kapitán Van der Sar se loučil 

Manchesteru United, s nímž se tentokrát v roli kapitána loučil gólman Van der Sar, už sice v posledním kole o nic nešlo, zato jeho soupeři z Blackpoolu šlo o vše.  Hosté sice dali na Old Trafford dva góly, to bylo ale málo. Čerstvý mistr Anglie totiž zásluhou gólů Parka, Andersona, Owena a vlastního zásahu Evatta vyhrál 4:2, což pro Blackpool znamenalo pád o soutěž níž.

Brankář Chelsea Petr Čech při zákrokufoto: ČTK/Jaroslav Podhorský

V přímém souboji o záchranu mezi Wolverhamptonem a Blackburnem bylo zdánlivě poměrně rychle rozhodnuto. Blackburn už po první půli vedl 3:0 a mohl být relativně v klidu, zatímco domácí Wanderers se museli spoléhat na pomoc ostatních týmů.  Ještě v poslední dvacetiminutovce dokázali dvěma góly zápas zdramatizovat, ale prohráli 2:3. Nakonec ale slavily záchranu v Premier League oba týmy. Z ní se radoval i Wigan, jemuž vytouženou výhru 1:0 na hřišti Stoke vystřelil po spolupráci s N'Zogbiou Rodallega.

Čech odchytal za Chelsea 313. zápas 

Druhá Chelsea se rozloučila se sezónou porážkou 0:1 na hřišti Evertonu. Čtvrt hodiny před koncem zápasu překonal Petra Čecha v bráně Jermain Beckford. Čech se alespoň mohl radovat z nového klubového rekordu. Odchytal za Blues 313. zápas a v počtu utkání zahraničního hráče překonal Gianfranka Zolu.

To Tomáš Rosický nebyl ani na lavičce náhradníků při remíze Arsenalu v derby s Fulhamem 2:2. V dresu Kanonýrů se mohl alespoň částečně radovat Robin van Persie, který se prosadil v devátém venkovním utkání v řadě.

Anglická fotbalová liga - 38. kolo:
Aston Villa - Liverpool 1:0 (33. Downing), Bolton - Manchester City 0:2 (43. Lescott, 62. Džeko), Everton - Chelsea 1:0 (75. Beckford), Fulham - Arsenal 2:2 (26. Sidwell, 56. Zamora - 29. Van Persie, 89. Walcott), Manchester United - Blackpool 4:2 (21. Pak Či-song, 63. Anderson, 74. vlastní Evatt, 81. Owen - 40. Adam, 57. Taylor-Fletcher), Newcastle - West Bromwich 3:3 (16. S. Taylor, 39. Lövenkrands, 47. Olsson - 62., 71. a 90. Tchoyi), Stoke - Wigan 0:1 (78. Rodallega), Tottenham - Birmingham 2:1 (49. a 90. Pavljučenko - 79. Gardner), West Ham United - Sunderland 0:3 (17. Zenden, 51. Sessegnon, 90. Riveros), Wolverhampton - Blackburn 2:3 (73. O'Hara, 87. S. Hunt - 22. Roberts, 38. Emerton, 45. Hoilett).

Reklama

Související témata: