Hlavní obsah

Mám tolik energie, že bych byl v klubu šťastnější, přiznal Hiddink, jak moc ho láká Chelsea

ISTANBUL

Konečně se přiznal, konečně to z něho vypadlo. „Cítím v sobě tolik energie, že bych ji chtěl věnovat práci v klubu. Líbí se mi být v zápřahu každý den,“ vypadlo z nizozemského kouče ve službách turecké fotbalové reprezentace Guuse Hiddinka, jenž je jedním z vážných kandidátů na uvolněné trenérské místo v londýnské Chelsea. Jedním dechem však dodal: „S Romanem Abramovičem sice v pravidelném kontaktu jsem, ale žádnou oficiální nabídku jsem od něho nedostal. Od Chelsea také ne.“

Článek

Ruský majitel londýnské Chelsea Roman Abramovič netají, že Hiddink je pro něho jasnou volbou. Italského kouče Carlo Ancelottiho po zpackané sezóně, v níž jeho klub nezískal žádnou trofej, bez váhání vyhodil a teď hledá náhradu. A čtyřiašedesátiletého Nizozemce, který v Chelsea úspěšně zaskakoval už v roce 2009, by na Stamford Bridge přivedl moc rád, neboť Hiddink na něho tehdy udělal vynikající dojem.

Pátek bude  klíčovým dnem

Problém je ovšem v tom, že Hiddink má smlouvu s tureckým fotbalovým svazem, která vyprší až po EURO 2012.

„V minulosti jsem vedl reprezentaci Austrálie i PSV Eindhoven, stejně jako národní tým Ruska a Chelsea. Nejenže jsem to zvládal, ale byl jsem velice šťastný. Uvidíme, co se stane s Tureckem,“ nechal se slyšet Hiddink v rozhovoru tureckými novináři.

Guus Hiddink přiznal, že byl nejvíce šťastný, když vedl současně reprezentaci a klubový celek.foto: Jan Tauber

„Mám v sobě tolik energie, že práce v klubu by pro mě byla daleko vhodnější. Líbí se mi být do práce zapojen každý den,“ přiznával, resolutně však popřel, že by s Abramovičem, nebo s prezidentem tureckého fotbalového svazu Mahmutem Ozgenerem už jednal o působení na dvou štacích.

Hiddink: Abramovič se mnou nejednal

„Od Abramoviče jsem žádnou oficiální nabídku nedostal. Z Chelsea také ne. Tedy, zatím. Nemohu zaručit, že v budoucnu tomu nebude jinak,“ naznačil přesto mnohé. „Ani předsedovi tureckého svazu jsem ještě neřekl, kam se mé myšlenky ubírají. On je však velice inteligentním člověkem a má přehled o tom, co se v novinách po celém světě píše.“

V Turecku se hodně spekuluje o tom, že pro Hiddinka by mohl být klíčovým dnem tento pátek, kdy turecká reprezentace hraje v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy. Pokud by uspěla, svého rivala v boji o druhé místo ve skupině by předstihla a její naděje na druhou příčku za jasným suverénem Německem by se tím umocnily. Vždyť pak už Turci hrají jen začátkem září s Kazachstánem a v Rakousku, v říjnu pak doma s Německem a Azerbajdžánem.

I proto se jako reálné zdají úvahy, že Abramovič začne s tureckým svazem jednat až po pátečním kvalifikačním utkání. Pořádný balík peněz poukázaný na účet tureckého svazu by mohl představovat podmínku, aby Hiddink dostal souhlas pracovat jak s reprezentací od Bosporu, tak s týmem Chelsea.

„Uvidíme, co se stane. Teď nechci o budoucnosti mluvit, aby to snad nemělo negativní dopad na mé mužstvo chystající se na kvalifikační zápas v Belgii. Jedno ale potvrdit mohu – v Turecku jsem nejednal s nikým o tom, že bych pokračoval u reprezentace i poté, co má smlouva v roce 2012 vyprší,“ prozradil čtyřiašedesátiletý nizozemský trenérský mág.

Reklama

Související témata: