Hlavní obsah

Nejlepší kanonýr v Anglii a je v nemilosti. Co s Berbatovem v Manchesteru United?

MANCHESTER

Manchester United za něj před třemi lety zaplatil téměř 32 miliónů liber, s jedenadvaceti góly se v této sezóně stal nejlepším střelcem anglické Premier League, přesto upadl bulharský kanonýr Dimitar Berbatov v nemilost kouče Alexe Fergusona. V létě tak možná bulharské hvězda slavný Old Trafford opustí.

Článek

Ferguson si oblíbil v útoku dvojici Hernández, Rooney a Berbatov je až jedním z dalších na řadě. Otázka setrvání v United se nad Bulharem vznáší minimálně od Vánoc, kdy klub plánované dvouleté prodloužení kontraktu během týdnů změnil pouze na jednoroční. Obě strany se několikrát sešly k jednání, ale zástupci United podle zpráv z anglických médií byli neoblomní. “Ber, nebo nech být,” tak údajně zněla nabídka Berbatovovi, který si však představoval za své zásluhy v klubu lepší zacházení.

Situace vygradovala v sobotním finále Ligy mistrů, při němž se Berbatov nevešel Fergusonovi ani na lavičku. Vzápětí se neobjevil ani mezi dalšími spoluhráči, kteří se nevešli do osmnáctičlenné nominace, na tribuně. „Pokud se rozhodujete mezi Owenem a Berbatovem a zvažujete, kdo by mohl dát v posledních minutách branku, vsadíte na Owenovy zkušenosti,“ vysvětlil svůj tah Ferguson.

V Anglii se pak spekulovalo, že se třicetiletý rodák z Blagoevgradu neobjeví ani při oslavách mistrovského titulu v podobě triumfální jízdy otevřeným autobusem. Berbatov však slavil, užíval si opojné okamžiky s trofejí, na jejímž zisku měl větší podíl než mnozí jeho spoluhráči.

Zůstanu, řekl Berbatov

Berbatovovi zbývá ze současného kontraktu, který mu garantuje týdenní příjem 80 tisíc liber, na Old Trafford ještě rok. V létě by tak mohl odejít za cenu zhruba mezi 10 a 15 milióny liber, za rok by už za něj United nedostali ani libru. Sám hráč se však v bulharské televizi nechal slyšet, že v žádném případě Manchester United opustit nechce a rád by sehrál klíčovou roli v týmu při obhajobě titulu.

V útoku United má nyní přednost Javier Hernándéz a Wayne Rooney.foto: ČTK/AP

“Zůstanu. Poperu se o dvacátý titul. Kdybych se takhle rychle vzdával, nikdy bych to nedotáhl tam, kde jsem. 4. července to pro mě všechno začíná v United nanovo. Přijdou další velká finále. Chci se posunout dál. Když projdete těžkými časy, neměli byste hned končit,” řekl Berbatov televizi.

Vysvětlil i svoje zmizení z tribun Wembley při finále Ligy mistrů: “Pravda je, že jsem zůstal v šatně, kde jsem finále sledoval v televizi. Byl jsem hrozně zklamaný. Styděl jsem se, že nejsem v týmu a nechtěl jsem, aby lidé viděli, jak se cítím.”

Berbatov ale možná nyní jen “hraje na strunu loajality” ke klubu. Pokud by zůstal v United do vypršení kontraktu, může odejít zadarmo a přijít si při přestupu na pěkně tučný bonus od nového zaměstnavatele. A uchazečů o jeho služby údajně není málo - mimo jiné třeba Bayern Mnichov a jeho bývalý klub Tottenham Hotspur.

Reklama

Související témata: