Hlavní obsah

Hiddink Chelsea asi nepovede, hlavním kandidátem je „malý Mourinho“

Všechno je jinak. Do Chelsea se nevrátí Nizozemec Guus Hiddink, ani portugalský mág José Mourinho. Podle všeho na lavičku na stadiónu Stamford Bridge usedne Mourinhův žák André Villas-Boas. Třiatřicetiletý trenér dlouhá léta sledoval práci a cestu na vrchol svého krajana Mourinha a následně se vydal v jeho šlépějích. Vyhrál evropskou trofej s Portem a teď má nakročeno do Chelsea.

Foto: Sport.cz

Mladý trenér Porta a Mourinhův učeň André Villas-Boas.

Článek

Na začátku června vše nasvědčovalo tomu, že na uvolněné místo trenéra Blues usedne Hiddink, který klub vedl na jaře 2009. Nizozemec si vydobyl respekt, když pod jeho vedením tým prohrál v Premier League jediný zápas a prokousal se až do semifinále Ligy mistrů. Fanouškům se navíc líbil jeho ofenzivní fotbalový styl a v oblibě ho měli i samotní fotbalisté.

„On nemůže Chelsea říct ne. Očekáváme, že nás bude chtít opustit,“ citovala tehdy britská stránka BBC zdroj z Tureckého svazu, kde v současnosti Hiddink působí na lavičce národního týmu. Tentýž zdroj však také prozradil, že Hiddink na své pozici zůstane, pokud bude znovuzvolen dosavadní šéf vedení turecké reprezentace Mahmut Ozgener, jenž ho do Turecka přivedl. Volby se mají uskutečnit 28. června.

Abramovič by musel Villase-Boase vyplatit

Tak dlouho se však Romanu Abramovičovi čekat nechtělo a začal vyjednávat s André Villasem-Boasem. Třiatřicetiletý trenér dovedl v předchozí sezóně Porto k vítězství v portugalské lize a k triumfu v Evropské lize. V portugalském týmu má podepsanou smlouvu do roku 2013, ale smlouva obsahuje klauzuli ohledně předčasného odchodu. Villas-Boas tak může odejít, pokud jeho nastávající klub zaplatí 15 miliónů eur (asi 360 miliónů korun).

„Pokud někdo pošle na náš účet peníze a on (Villas-Boas) bude chtít odejít, nemůžeme nic dělat. Podmínky ve smlouvě jsou jasně stanoveny,“ prohlásil prezident Porta Pinto da Costa.

A to se v úterý vskutku stalo. Žádaný třiatřicetiletý Portugalec totiž podle národní agentury Lusa zaslal svému zaměstnavateli fax s rezignací a vzápětí na účet i požadovaných 15 miliónů eur. "Porto obdrželo od Andrého obnos požadovaný ve výstupní klauzuli," uvedl portugalský mistr v prohlášení. Zároveň už jmenoval nového muže na své lavičce, kterým se stal dosavadní asistent Vitor Pereira.

Villasovi-Boasovi se přezdívá „malý Mourinho“. Od sezóny 2003/04 spolupracoval se svým známějším krajanem coby jeho asistent. Pracoval s ním v Portu, Chelsea a první rok v Interu Milán. Právě znalost prostředí v londýnském klubu by měla hovořit ve Villasův-Boasův prospěch. Premiéru na postu hlavního trenéra si rodák z Porta odbyl v sezóně 2009/2010, v následujícím roce usedl na lavičku FC Porto.

O Villasovy-Boasovy služby měl zájem také Inter Milán. Italský celek však odmítl zaplatit portugalskému týmu odstupné. Vše tak nasvědčuje tomu, že Villas-Boas bude novým koučem Čecha a spol. na Stamford Bridge, kde je lavička uvolněná po vyhazovu Itala Carla Ancelottiho.

Reklama

Související témata: