Hlavní obsah

Nový kouč Chelsea defenestraci nechystá. Chce hladové a motivované hráče

LONDÝN/PRAHA

Žádnou defenestraci nechystá, s výraznou obměnou hráčského kádru rovněž nepočítá. Tedy, pokud se přesvědčí, že jeho noví svěřenci mají patřičnou motivaci a stejný hlad po úspěchu jako on. „I o tom s nimi budu po jejich návratu z dovolené mluvit,“ prozradil nový kouč londýnské Chelsea, teprve třiatřicetiletý Portugalec Andre Villas-Boas ve vůbec prvním rozhovoru pro klubovou televizi po podpisu tříletého kontraktu s „Blues“.

Foto: Darren Staples, Reuters

Trenér Chelsea André Villas-Boas

Článek

Frank Lampard či Didier Drogba jsou stejně staří jako on, přesto i je čeká pohovor s novým trenérem Chelsea. Ashley Cola či Johna Terryho zrovna tak.

„Jsem přesvědčen, že motivace je ve fotbale pořád tím nejdůležitějším. I o tom chci s nimi mluvit,“ potvrdil při nástupní audienci André Villas-Boas, o němž Chelsea v oficiální tiskové zprávě mluví jako o jednom z nejtalentovanějších trenérů současnosti, který v relativně krátké době dosáhl velkých úspěchů.

Zprávy pro Mourinha má schované

I v Chelsea je od něho majitel klubu Roman Abramovič očekává. Atraktivní ofenzivní fotbal také. Portugalský kouč, který už na Stampford Bridge působil tři roky jako asistent svého charismatického krajana Josého Mourinha, se po třech letech vrátil, aby přání ruského finančního oligarchy splnil.

Majitel Chelsea Roman Abramovič (na snímku s rodinou) vkládá do mladého portugalského kouče velké očekávání.foto: Archiv

Však mu také na ostrovech jeho angažmá v Chelsea připomínají. Zprávy, které pro Mourinha vypracovával, či rozbory hry soupeřů rovněž. Zvláště, když jeden z nich, kde do detailů rozebírá hru Newcastlu, se dostala na veřejnost.

„Všechny ty zprávy mám schované,“ usmál se mladý Portugalec, když mu zmínku o jeho špionáži pro Mourinha předhodili, současně však dodával, že on sám se spasitelem Chelsea nestane.

Hlad a motivace, to je nejdůležitější

"Nejde o můj příchod, ale o trvalé úspěchy klubu. Zamysleme se společně, čeho jsme za posledních šest let dosáhli, nezapomínejme na to, ale přemýšlejme, čeho můžeme dosáhnout v příštích šesti letech,“ nechal se slyšet André Villas-Boas a poodhalil i svůj pohled na fotbal.

„Má filosofie je založena na jednoduchém principu. Chcete-li využít talent svých hráčů, musíte je přesvědčit, aby oni plně využívali svého potenciálu. A já musím vidět a najít, co v nich je a co z nějakého důvodu nevyužívají. Můžete hráče samozřejmě naučit spoustě věcí, ale rozhodování ve hře, intuice, motivace, to všechno je na nich. A hlad po vítězství a úspěchu, který se musí stát nedílnou součástí naší hry, také. Ten je nejdůležitější,“ pravil třiatřicetiletý Portugalec, který má přivést Chelsea zase na piedestal ostrovního a konečně i evropského fotbalu.

„Jen od mé osoby to neočekávejte. Musíme vytvořit kolektiv, který bude držet pohromadě a jehož součástí se musí stát úplně všichni, včetně fanoušků,“ přiznával nový kouč Chelsea, že sám zázraky nesvede.

Reklama

Související témata: